Beogradski Mikser House – pozitivna priča o nezavisnoj kulturi

Piše: Jelena Jovanović

Petogodišnje postojanje Mikser House-a u beogradskoj četvrti Savamala osvežilo je kulturnu ponudu Beograda i iniciralo kulturni razvoj ovog dela grada

Mikser-house

„Nakon pet godina života i rada u Savamali, kulturna organizacija „Mikser“ objavljuje da početkom maja zatvara kulturni centar „Mikser House“ u Karađorđevoj 46, pokreće inicijativu za njegovo trajno preseljenje na donji Doćol, ali i širi svoje aktivnosti u regionu otvaranjem Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine“, navedeno je u saopštenju koje su čelnici Mikser House-a, popularnog beogradskog kulturnog centra, objavili krajem januara.

Petogodišnje postojanje Mikser House-a u beogradskoj četvrti Savamala osvežilo je kulturnu ponudu Beograda i iniciralo kulturni razvoj ovog dela grada. Mikser je prvobitno organizovao Mikser festival, jedinstveni festival kreativne industrije, a zatim i proširio svoje delovanje – u prostoru u Karađorđevoj 43 organizovani su mnogi koncerti, izložbe, festivali, predstavljane zanimljive pozorišne produkcije, osmišljavani kreativni porogrami za najmlađe. Čitava Savamala je vremenom postala kreativno jezgro Beograda – na njenoj nevelikoj teritoriji kontinuirano deluje i Kulturni centar Grad, vremenom su otvorene i mnoge galerije, kafići, klubovi, realizovane brojne umetničke saradnje… Danas se kreativno težište grada sve više pomera ka donjem Dorćolu, gradskoj četvrti na obali Dunava, a Savamala doživljava drugačije promene.

U intervjuu za P-portal direktor Mikser House-a Ivan Lalić govori o dosadašnjem radu Mikser-a, razlozima njegovog zatvaranja i izazovima koje donosi preseljenje na novu lokaciju, kao i o prvom regionalnom Mikser House-u koji će u Sarajevu početi sa radom ove godine.

Ivan Lalić

Zbog čega ste odlučili da zatvorite Mikser House u Karađorđevoj ulici, nakon 5 godina postojanja?

Malo je poznato da MH koristi prostor koji zakupljuje po komercijalnim uslovima od privatnog vlasnika. Verujem da da ne postoji kulturna ustanova u regiji, a verovatno i šire, koja je u sve surovijim finansijskim uslovima opstala i postala potpuno samoodrživi model. Vlasnik zgrade je 1. januara tekuće godine po treći put podigao cenu zakupa prostora. Očigledno da džentrifikacija uzima maha u Savamali. Idemo dalje, dokazaćemo da nismo taoci jedne građevine. Ma koliko ona bila divna.

Šta biste izdvojili od programa Mikser House-a u poslednjih pet godina? Koji programi su bili najposećeniji, najuzbudljiviji, najinovativniji…? Koje koncerte biste izdvojili kao posebno značajne, koje festivale, pozorišne produkcije…?

Čitav niz gostovanja gradova iz regije (sa raznim kulturnim programima-prim.aut) smatram predivnim iskustvom. Do sada smo ugostili Split, Sarajevo, Rijeku, Novi Pazar… Bilo je prelepo, jako dobro posećeno i doprinelo je sjajnoj razmeni energije. Od koncerata bih izdvojio spektakularni nastup Lajbaha odmah nakon posete Pjong Jangu, zatim dva koncerta naše blues ikone iz Amerike Ane Popović, kao i katarzičan koncert grupe Army of lovers tokom “pride-a” pre par godina. Od predstava bih svakako izdvojio kultni Dogvil reditelja Kokana Mladenovića.

Regionalni kulturni fenomen

Sumirajući dosadašnji rad u Mikser House-u su istakli i dosadašnje globalno prepoznavanje pozitivnog uticaja Miksera na urbanu revitalizaciju Savamale.

„O tome svedoče brojne reportaže vodećih svetskih medija, od CNN-a koji je Mikser House-u kao regionalnom kulturnom fenomenu posvetio tri reportaže, do Gardijana koji redovno prati aktivnosti Miksera i koji ga je uvrstio među deset najinspirativnijih prostora u celom svetu. Više od deset prestižnih svetskih univerziteta je baziralo svoja istraživanja o mogućnostima regeneracije zapuštenog i devastiranog dela grada koristeći primer saradnje Miksera i drugih kreativnih kolektiva sa stanovnicima Savamale.”

Kako ste odabrali novu lokaciju na koju ćete preseliti Mikser House?

Taj proces je još uvek u toku, jer je došlo do nekih problema oko prvobitno odabrane lokacije, zgrade IMK koja je u stečajnom postupku. No, verujem da ćemo vrlo brzo izaći sa ništa manje uzbudljivom lokacijom u istom kraju. Pregovori su u toku, malo strpljenja, molimo. Donji Dorćol je prirodan nastavak onoga što smo radili u Savamali tokom proteklih pet godina. Ima simbolike i u tome što su prva tri Mikser festivala održana upravo u zoni donjeg Dorćola.

Kada se očekuje otvaranje Mikser House-a na novoj adresi?

MH će se najranije otovoriti u Beogradu 1. novembra, a verovatnije 1. marta 2018. To zavisi i od dinamike radova. Takođe, i od razvoja događaja u Sarajevu, ali i u Ljubljani, gde smo takođe otpočeli pregovore. Dakle, biće pauze u Beogradu, taman da nas se ljudi malo užele.

„Kroz razmenu iskustava sa ekspertima i medijima iz celog sveta dobili smo uverenje da u globalnim okvirima ne postoji nezavisna kulturna institucija koja je radila, razvijala se i opstala na kulturnom tržištu u surovijim finansijskim uslovima. Mikser House nikada nije primio nijednu dotaciju od grada i države. Ponosni smo na činjenicu da smo potpuno sami promovisali model društvenog i kreativnog preduzetništva kao ozbiljnu supstituciju modela državnog finansiranja kulture i dokazali da kreativni sektor može biti katalizator društvenog, ekonomskog i urbanog razvoja čitavog dela grada“, navedeno je u saopštenju Mikser House-a. 

Da li očekujete da donji Dorćol postane novo gradsko središte alternativne kulture, raznolikih prostora i događanja, kao što je to Savamala bila poslednjih godina?

Apsolutno sam uveren da je to neizbežan i sasvim prirodan proces.

Kako ste odlučili da otvorite Mikser House u Sarajevu? Kakav prostor je u pitanju, gde se nalazi, koji programi će se u njemu odvijati?

Mnogo energije ulažemo u otvaranje MH u Sarajevu. Naišli smo na fantastilčan prijem tamo. Očekujemo da će MH početi u Sarajevu sa radom krajem avgusta ove godine.

Prostor se nalazi u industrijskoj zoni Pofalići. Mikser ima puno fanova u BiH i bilo je sasvim prirodno da napravimo ekstenziju onoga što radimo i tamo. Jako smo uzbuđeni zbog novog iskustva i sjajnog prijema koje smo već tamo doživeli. Na tradicionalno problematičnom Balkanu, mislim da su ovo sjajne vesti. Kultura je svakako sjajna alatka afirmacije šansi da Balkan postane mesto odakle se ka Evropi i svetu šalju lepe vesti.

Aktuelno u Mikser House-u

Jedna od posećenijih manifestacija ovog februara u Mikser House-u bio je Izraelski vikend u Mikseru (From israel with love). Festival je predstavio neka od najznačajnijih imena izraelske kulturne scene. Publika je mogla da uživa u modernoj igri, koncertu poznatog telavivskog gruv benda, studentskim filmovima, izložbi o bauhaus arhitekturi, radionicama za izradu nakita…Ambasada Izraela je ovim festivalom obeležila godišnjicu – 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela. Sredinom februara u Mikseru je nastupio zagrebački sastav Drugi način, održan je koncert Šopen opsesija, uvertira u 6.internacionalni beogradski Šopen Fest na kom su mladi pijanisti izvodili najpopularnije Šopenove kompozicije u neobičnim aranžmanima.

Tokom februara nastavljena je saradnja Mikser teatra sa sarajevskim Kamernim teatrom 55. Za 26. februar najavljeno je gostovanje predstave “Žaba” Dubravka Mihanovića, u režiji Elmira Jukića. Ova predstava koja je okarakterisana kao najbolja u regionu je na programu MIksera i 20. marta.

U martu će na sceni Miksera gostovati još jedna predstava Kamernog teatra 55 – Dani sarajevskog terorizma. Najavljen je i osmomartovski koncert grupe Metamorfozis, a za 24. mart najavljen je i koncert grupe Goblini povodom obeležavanja 20 godina od objavljivanja ploče U magnovenju.  Održaće se i redovne manifestacije -prodajna izložba audio opreme, kao i Mikser Design Market.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: