Bačićeva palača u Zagrebu

Piše: O. R. / P-portal.net

Dvokatnicu na uglu Gajeve i Berislavićeve ulice u Zagrebu Srpskom privrednom društvu Privrednik darovao je 1921. godine Lazar Bačić, trgovac iz Jasenovca, namjenivši je za školovanje siromašne djece. Osnivači i …

Dvokatnicu na uglu Gajeve i Berislavićeve ulice u Zagrebu Srpskom privrednom društvu Privrednik darovao je 1921. godine Lazar Bačić, trgovac iz Jasenovca, namjenivši je za školovanje siromašne djece.

Osnivači i dobrotvori Srpskog privrednog društva Privrednik ostavili su budućim generacijama neizbrisive i neporecive materijalne dokaze svog dobročinstva i filantropije kao što su palače, zgrade, kuće u mnogim gradovima i mjestima Hrvatske. Gotovo da u Hrvatskoj nema grada ili većeg mjesta u kojem «Privrednik» nije imao neku svoju imovinu: nekretninu, legat, udio u vlasništvu i sl. Svu svoju imovinu stekao je darovnicama, zadužbinama, legatima, ostavštinama… Imao je udjele u Srpskoj banci. Imao je svoje zaklade, fondove; bio je vlasnik đačkih domova i internata. Imao je i svoju štampariju. Tako su stvorili jednu od najvećih zaklada na našim prostorima za školovanje talentirane i istovremeno siromašne djece i omladine.

Nažalost, ta imovina danas ne služi onoj svrsi kojoj je namijenjena. Država već desetljećima ne ispravlja nepravdu i ne vraća Privredniku vrijednu, bespravno oduzetu imovinu.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: