Avala – simbol Beograda

Piše: Olivera Radović

Jedina planina u okolini Beograda, Avala, jedno je od omiljenih izletišta Beograđana. Da je 11 metara niža, bila bi brdo, ovako sa 511 metara nadmorske visine predstavlja najnižu planinu centralne …

Avala

Jedina planina u okolini Beograda, Avala, jedno je od omiljenih izletišta Beograđana. Da je 11 metara niža, bila bi brdo, ovako sa 511 metara nadmorske visine predstavlja najnižu planinu centralne Srbije.

Jedan od zaštitinih znakova Beograda, Avalski toranj, najviša građevina tog tipa na Balkanu, predstavlja remek delo srpskog graditeljstva. Kada je izgrađen, bio je jedan od 10 najviših tornjeva u svetu, a danas za njega kažu da je jedan od najlepših. Jedinstven je po tome što nije ukopavan u zemlju, već je postavljen na tri noge, da simbolizuje srpski tronožac.

Avalski toranj

Nakon što je srušen tokom NATO bombardovanja Srbije u noći 29. aprila 1999. godine, replika starog tornja završena je 2009. godine, sa antenskim stubom koji je visok 204,68 metara (dva metra je viši od prvobitnog).
Avalski toranj je najvažniji telekomunikacioni objekat u Srbiji i jedan od najmodernijih u Evropi.
U njega je ugrađeno 5.880 tona betona, 500 tona armature i 150 tona čelične konstrukcije. Na vrhu tornja se nalazi antenski stub visine 68 metara i težine 70 tona. Gondola tornja ima sedam nivoa od kojih su dva predviđena za posetioce (vidikovac i kafe bar), a na ostalim nivoima su tehničke prostorije.

Sa Avalskog tornja se pruža veličanstven pogled na Beograd, Šumadiju, Vojvodinu. Po lepom vremenu pogled sa tornja doseže do Fruške gore, Vršačkog brega, Rtnja, Rudnika.

Na samo par minuta hoda od Tornja, nalazi se sam vrh planine i aleja okružena bogatim zelenilom koja otkriva još jedno značajno zdanje – čuveni Spomenik Neznanom junaku na Avali.

 

Spomenik Neznanom junaku podignut je kao izraz zahvalnosti svim ratnicima palim za slobodu u Prvom svetskom ratu. Ovaj veličanstveni granitni mauzolej je podignut po projektu čuvenog vajara Ivana Meštrovića 1938. godine, na mestu srednjovekovnog grada Žrnova. U unutrašnjosti mauzoleja se nalazi prostorija u koju je kasnije prenet kovčeg sa posmrtnim ostacima Neznanog junaka.

Spomenik neznanom junaku

Spomenik Neznanom junaku na Avali je projektovan u neoklasičnom stilu u formi grčkog hrama. Prvobitni kameni spomenik su podigli stanovnici okolnih sela 1922. godine na mestu nepozantog palog ratnika iz Prvog svetskog rata.

U podzemnoj prostoriji se nalazi kovčeg sa posmrtnim ostacima nepoznatog vojnika. Na ulazu su monumentalni stubovi u vidu ženskih figura (grčkih karijatida) u narodnim nošnjama. Skulpture simbolizuju majke vojnika i ujedinjene narode Kraljevine Jugoslavije. Figure majki predstavljaju: Šumadinku, Panonku (Vojvođanku), Crnogorku, Kosovku, Dalmatinku, Zagorku, Slovenku i Makedonku.

Pored ovog, na Avali se nalazi i Spomenik sovjetskim vojnim veteranima, koji je podignut u čast ruskih oslobodilaca Beograda koji su 1964. godine nastradali u avionskoj nesreći, baš tu na Avali. Tu su i dva spomenika Vasi Čarapiću, vojvodi iz Prvog srpskog ustanka, oba u neposrednoj blizini planinskog doma „Čarapićev brest”. U podnožju planine u selu Jajinci nalazi se još jedan istorijski spomenik iz perioda Drugog svetskog rata. Reč je o Spomen-parku Jajinci koji je posvećen žrtvama Banjičkog logora.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: