Dodelom „Pobednika” za najbolji film u međunarodnoj selekciji, uručenjem „Politikine” nagrade „Milutin Čolić” za najbolji domaći film, kao i premijerom najnovijeg filma Martina Skorsezea „Tišina” danas se zavšava 45. Fest.

Sinoće je pre domaće premijere nedavno na 67. Berlinskom festivalu prikazanog filma „Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, bila održana i ceremonija dodela ovogodišnjih „Beogradskih pobednika” u takmičarskom programu „Srpski film” u nekoliko kategorija. Žiri kojim je predsedavala hrvatska glumica Ksenija Marinković, a u radu učestvovali i reditelji i scenaristi Miroslav Momčilović i Slobodan Skerlić, francuski glumac i reditelj Žan Mark Bar i hrvatski pisac i reditelj Hrvoje Hribar, najviše nagrada dodelio je upravo Vuletićevom filmu, tako da je publika bila u jedinstvenoj prilici da ga odgleda kao pobednički film.

Bojan Vuletić kao autor i Nenad Dukić kao glavni producent osvojili su „Pobednika” za najbolji film koji, kako je rečeno u obrazloženju žirija – „obigrava oko smrti, prijateljski i bez morbidnosti, lista kalendar propadanja bez patosa i nadmenosti”. Žiri je još istakao i da je „velika sabranost tima koji se razume i koji se voli, stvorila pravi film, jedan od onih koji pokazuju zašto filmove pravimo i zašto ih volimo”.

Bojan Vuletić nagrađen je sa još dva „Pobednika“ – za najbolju režiju i za najbolji scenario. U obrazloženju tih nagrada kaže se da je Vuletić kao reditelj „tankom crtom između teške teme i već viđenog prošao zato što je sabran, samouveren i jak, dokazujući da prava snaga nije u sili ni nametanju”, a da je kao scenarista između ostalog imao „izvrsne dijaloge, likove iscrtane u potezu, hrabrost i odmerenost u isti mah”.

Vuletićevom „Rekvijemu” pripao je i četvrti beogradski „Pobednik”, onaj za glumu s kojim je nagrađena Mirjana Karanović, glumica u naslovnom liku „žene kojoj sve polazi za rukom, koja nas sve potčini, porobi i uplete duboko u svoju muljevitu, strastvenu tišinu”.

Za najbolju mušku ulogu Festovim „Pobednikom” nagrađen je Lazar Ristovski za ulogu mašinovođe u filmu „Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića. Žiri kaže da je Lazar Ristovski u ovoj ulozi „ikonički namćor, drugo ja autora, čovek stena, najjači brk srpskog glumišta, noseća greda jednog razigrano stilizovanog filma, ubica oproštenog greha, anđeo smrti u dizel mašini, neko ko može da vozi šinama sat i po, a da nikome ta vožnja ne dosadi”.

Za srpski film u kojem „ima više prirode nego društva, a društva ima taman toliko da ga osećamo u bolnoj nijansi kao pretnju onom stvarnom u nama”, Nagrada žirija pripala je filmu „Vetar” Tamare Drakućić, dok je beogradskog „Pobednika” za najbolji debitantski film osvojio Luka Bursać za film „Afterparti” koji je prema mišljenju žirija „brz na okidaču, svestan svog talenta i zaigran, napravio novu ‘Groznicu subotom uveče’ u koja se događa u digitalizovanoj Srbiji 21.veka”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email