Vladika Kirilo preuzeo upravljanje Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom

Piše: P-portal.net

Svečanom liturgijom patrijarh Porfirije je danas u službu uveo novog administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske vladiku Kirila, dosadašnjeg buenosaireskog i južno-centralno američkog episkopa

Danas je u sabornom Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu vladika Kirilo preuzeo upravljanje Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i time na ovom mestu nasledio patrijarha srpskog Porfirija.

Liturgiju je služio patrijarh Porfirije, koji je poželevši dobrodošlicu vladici Kirilu istaknuo da je on u dalekom svetu kao episkop služio i služi, da je tamo imao priliku da se susreće sa ljudima koji su po mnogo čemu kada je reč o kulturi i veri drugačiji od onoga na šta smo mi navikli.

„Ta činjenica njemu daje mogućnost da upravo ovde, gde takođe kao crkva nismo većina, iako istorijski ovde postojimo, ovo je prostor gde naša Crkva vekovima živi, deli i dobro i loše sa onima sa kojima deli i isti prostor i obogaćuje se i duhovnošću i kulturom i svim vrednostima koje krase većinski narod i veru, a u isto vreme naš narod i Crkva mogu da budu ponosni činjenicom da i oni verom i kulturom i svime što jesmo doprinosimo, obogaćujemo ono što je većina ovde“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Na današnji praznik radosti i svetlosti, želim da vam posebno zablagodarim na ukazanom poverenu što ste baš meni poverili administraciju ovom važnom eparhijom. Vaša svetosti, vi ste kroz vaše crkveno delo pokazali da se u vremenu i okolnostima i društvenim prilikama koje su obremenjene mnogim senkama iz prošlosti mogu graditi mostovi prijateljstva, ali i prave blagodatne zajednice u Bogu“, rekao je vladika Kirilo, administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

„Obećavam pred svima da ću se truditi da nastavim putem Njegove Svetosti i da produžim Njegovo delo u Gospodu dok god sam određen da upravljam ovom eparhijom. Moje iskustvo kao episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog mislim da će mi u tome biti od pomoći“, rekao je vladika Kirilo čestitavši slavu Sabornog hrama.

Tokom liturgije gospođi Sofiji Vucelić, udovici naučnika Mihajla Vucelića, koji je rodom iz Hrvatske i koji je radio u Nasi, dodeljen je Orden svetoga Save drugog stepena u znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji Katarina Kantakuzina Branković u Zagrebu i njenim učenicima.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj pravoslavnih vernika, a osim slavskih kolača, u zagrebačkom hramu osveštano je i podeljeno grožđe koje se po staroj narodnoj tradiciji jede od Preobraženja.

Među prisutnima su bili i predstavnici ambasade Srbije u Zagrebu na čelu sa ambasadorkom Jelenom Milić, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, predsednik Srpskog narodnog vijeća i narodni poslanik Milorad Pupovac, predsednik Srpskog privrednog društva Privrednik Nikola Lunić, kao i predstavnici organizacija Srba u Crnoj Gori.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: