Uspešan Beogradski letnji festival – BELEF

Piše: Jelena Jovanović

Beogradski letnji festival (BELEF) je krajem jula uspešno okončao svoje 24. izdanje. Ove godine BELEF je, od 21.juna do 28. jula, ponudio publici 16 koncerata različitih muzičkih žanrova, dve pozorišne …

Beogradski letnji festival (BELEF) je krajem jula uspešno okončao svoje 24. izdanje. Ove godine BELEF je, od 21.juna do 28. jula, ponudio publici 16 koncerata različitih muzičkih žanrova, dve pozorišne premijere, zanimljivu postavku metalnih skulptura na Trgu Republike i gostovanje pozorišta iz Tel Aviva u okviru programa BELEF plus.

Skupština grada Beograda je kao osnivač Festivala na prvom BELEF-u 1992. godine osmislila programski koncept muzičkog, pozorišnog i vizuelnog sadržaja koji se odvija na više lokacija u gradu. Glavni organizator BELEF-a od ove godine je lani osnovan Centar beogradskih festivala (CEBEF). Protekle godine uspešno su organizovali Beogradske muzičke svečanosti, Beogradski filmski festival, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma…

Milan Lazović, v.d. direktora CEBEF-a, u razgovoru za Privrednik sumira ovogodišnji BELEF i ističe da je ovogodišnji festival bio uspešniji od prošlogodišnjeg o čemu svedoče bogat, kvalitetan i raznovrstan program, kao i izuzetan odziv publike.

BELEF otvaranje Nemanja RadulovicBELEF je 21. juna  otvorio slavni violinista Nemanja Radulović sa svojim orkestrom Double Sens.

– Taj koncert smo organizovali u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom i njime smo obeležili i Svetski Dan muzike. Sigurno će ući u anale muzičkog i kulturnog života Beograda – koncert je na prostoru Studentskog parka okupio 7.000 ljudi, a to je zaista velika stvar. Nemanja Radulović je svetska zvezda, muzičar  koji živi u Parizu i ima veliku i značajnu reputaciju. Njegov koncert na otvaranju BELEF-a bio je veoma značajan i kao impuls za dalja događanja na festivalu – kaže Milan Lazović.

Lazović navodi i da su ove godine veoma zapaženi i posećeni bili i nastupi violiniste Jovana Kolundžije, pijaniste Aleksandra Serdara, soprana Katarine Jovanović, kao i dua koji je izveo operske arije – soprana Suzane-Šuvaković-Savić i mecosoprana Nataše Jović-Trivić. Veliku  pažnju publike privukle su i opereta Johana Štrausa Slepi miš koju je u Kući kralja Petra izveo Operski studio Fakulteta muzičke umetnosti, a publici su veoma zanimljivi bili i koncerti Big Benda RTS-a. Prvi je održan u Kapetan Mišinom zdanju i na programu je predstavio etno muziku, dok je drugi, na prostoru Miksališta, na repertoaru izvodio hitove Beatlesa u posebnim muzičkim aranžmanima.

Belef plakat

Tokom jula održan je i odličan koncert italijanskog flautiste Masima Marčelija u kamernoj atmosferi dvorane u Kući kralja Petra I na Senjaku, kao i  zanimljiv koncert Ksenije Komljenović i Miloša Branisavljevića, perkusionističkog dueta koji je na melodijskim udaraljkama predstavio i svoje, originalne kompozicije, kao i aranžmane Bahovih dela. Mlađu publiku su posebno privukli raznoliki džez koncerti održavani svake nedelje na platou ispred Bitef teatra. Nastupali su Luz Assul Bossa Nova bend, sekstet Jelene Jovović, Maks Kočet kvintet. BELEF 2015 je svečano zatvoren koncertom Akademskog hora Obilić i AKUD Branko Krsmanović sa dirigentom Darinkom Matić Marović.

milan lazovic– Ono što je bitno za ovogodišnji BELEF je da smo mapirali razne prostore – festival se ove godine odvijao na različitim prostorima u gradu i time smo postigli cilj – to da imamo pravi ambijentalni festival koji je veoma zanimljiv publici. Ove godine su svi programi bili dobro posećeni uz mnogo mlade publike –  ističe Lazović. Dodaje i da je značajno to što su se ove godine određeni programi BELEF-a ponovo odvijali u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja na Studentskom trgu, prostoru za koje su vezani sami počeci festivala, pre više od dvadeset godina.

U  ovom prostoru održana je i  premijera jedne od dve ovogodišnje BELEF-ove koprodukcije –  predstava Peti park reditelja Borisa Liješevića. Reč je o dokumentarnoj drami koja se bavi aktuelnom društvenom temom i govori o tome kako su građani jednog beogradskog naselja uspešno sačuvali svoju zelenu površinu nakon upornih pregovora sa gradskim vlastima i investitorima spremnim da unište park da bi izgradili svoj objekat. Uloge u komadu tumače Miša Janketić, Svetozar Cvetković, Cvijeta Mesić, Dušanka Stojanović Glid… Predstava je koprodukcija sa beogradskim BITEF teatrom i od jeseni će biti na redovnom repertoaru ovog pozorišta.

BELEF predstava Braca BluzeriDruga pozorišna premijera nastala po modelu javno-privatnog partnerstva, koprodukcija sa agilnim beogradskim Mikser House-om (kreativan i prepoznatljiv prostor u popularnom delu grada – Savamali) bio je mjuzikl Braća Bluzeri. Glumac Ivan Jeftović režirao je ovaj komad rađen po motivima kultnog filma Braća Bluz. Naslovne uloge su tumačili sam Jeftović i glumac Ivan Mihailović, a mjuzikl je, sa pet izvođenja, postao hit predstava ovogodišnjeg BELEF-a.

Pozorišno finale BELEF-a obeležilo je gostovanje izraelskog pozorišta Kameri iz Tel Aviva i nacionalnog teatra Hanana. U okviru programa BELEF plus, 28. jula, beogradskoj publici je predstavljena snažna, autentična drama Naš razred, pisca Tadeuša Slobodjaneka i reditelja Hanana Snira. Predstava je izvedena na sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić, a ovim gostovanjem izraelski umetnici okončali su  balkansku turneju koja je obuhvatila  letnje festivale u Makedoniji (Ohrid, Bitolj, Skoplje), kao i izvođenja u Tirani i Podgorici. Milan Lazović ocenjuje da je ovo ekskluzivno gostovanje, na samom kraju BELEF-a, veoma važan ovogodišnji kulturni događaj.
– To je veoma potresna priča o holokaustu, vrlo zahtevna predstava, sa sjajnim glumačkim ansamblom. Predstava dočarava jednu epohu, vreme od pre II Svetskog rata do šezdesetih, sedamdesetih godina i govori o složenim odnosima Poljaka i Jevreja. Drago mi je da je predstava odigrana na BELEFu i da smo uspeli produkcijski da je iznesemo. Gostovanje smo realizovali uz pomoć Ambasade Izraela u Beogradu.

Vizuelni segment BELEF-a, upečatljivu prostornu instalaciju Transformersi čuvaju Beograd, mladog Transformersi Trg Republike BELEFcrnogorskog umetnika Danila Baletića, je od sredine juna do kraja jula videlo oko 100.000 ljudi. Masivne metalne skulpture visoke 12 metara i teže od 10 tona postavljene su na Trgu Republike i na početku Knez Mihajilove ulice – na radost dece, ali i starijih sugrađana. Skulpture su sastavljene od starih autodelova koji su spojeni zavarivanjem, a ideja autora bila je da utiče na povećanje ekološke svesti građana, kao i da skrene pažnju na umetnost koja nastaje recikliranjem.
Nakon Beograda skulpture Transformersa će, od sredine avgusta, biti predstavljene u Zagrebu, na Trgu Bana Jelačića, a potom i u Sloveniji, Austriji i Francuskoj.

BELEF 2015 je svojim uzbudljivim programima osvežio i obogatio letnju  kulturnu ponudu Beograda. Festival je imao pristupačne cene karata i mnoge besplatne programe. Organizatori naglašavaju da BELEF teži tome da uvek bude nov i drugačiji, ali i da zadrži dignitet koji ima kao kulturna manifestacija koja je dominantna u Beogradu tokom letnjih meseci i koja je veoma značajan deo turističke ponude.

– Iduće godine organizujemo jubilarni 25. BELEF i trudićemo se da zadržimo dinamiku festivala i raznovrsnost programa, a želimo i da mapiramo nove prostore u gradu. Imamo već dobre i interesantne ideje za narednu godinu. Mislim da će, uz podršku  Skupštine grada, Centar beogradskih festivala naredne godine uspeti da organizuje još bolji BELEF – zaključuje Lazović.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: