U Zagrebu otkriven Spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima

Piše: P-portal.net

Otkriven Spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima u Zagrebu

Foto: Jovica Drobnjak

Povodom obilježavanja Dana stradanja i junaštva židovskog naroda – Jom Hašoa, 27. aprila službeno je otkriven Spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima. Spomenik se nalazi između Glavnog kolodvora i Pošte u Branimirovoj ulici, a autori su kipar Dalibor Stošić i arhitekt Krešimir Rogina. Spomenik su otkrili gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i Oleg Mandić, preživjeli zatočenik nacističkog koncentracijskog logora u Aušvicu.

Prethodna gradska vlast spomenik je htjela posvetiti žrtvama Holokausta, a udruge žrtava zahtijevale su da bude posvećen žrtvama ustaškog režima. Na kraju je postignut kompromis, pa je spomenik posvećen “žrtvama Holokausta i ustaškog režima”.

 

Otkrivanju spomenika prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog života, od bivših hrvatskih predsjednika na čelu sa Zoranom Milanovićem, izaslanice Vlade ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i izaslanika predsjednika Sabora Krešimira Katičića do predstavnika vjerskih zajednica koji su izmolili molitvu za mrtve, te nacionalnih manjina, diplomatskog kora i civilnog društva.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: