U kojim evropskim gradovima je najbolje studirati?

Piše: Avokado.rs

Studiranje u Evropi može biti uzbudljivo i korisno iskustvo za mlade ljude

Trg u Španiji, foto: Pexels

Evropa je dom nekih od najstarijih i najprestižnijih univerziteta na svetu, a studiranje u jednoj od ovih institucija može biti odličan način da steknete obrazovanje visokog kvaliteta, poboljšate svoje jezičke veštine i iskusite nove kulture.

Ako razmišljate o studiranju u Evropi, postoji mnogo sjajnih gradova koje možete izabrati. U ovom članku ćemo pogledati neke od najboljih evropskih gradova za studiranje i zašto bi oni mogli biti dobar izbor za mlade.

Berlin, Nemačka

Berlin je živahan i kosmopolitski grad koji je dom nekih od najboljih univerziteta u Evropi.

Grad je poznat po bogatoj kulturnoj sceni, odličnom noćnom životu i pristupačnim troškovima života. Berlin je najbolja destinacija za studente zainteresovane za tehnologiju i inovacije, jer nudi mnoge startapove i tehnološke kompanije sa sedištem u gradu.

Dobro je povezan sa svim većim gradovima na Balkanu, pa se tako najjeftinije karte iz Beograda mogu pronaći već za 120 eura, dok je dostupan i bezbedan parking na beogradskom aerodromu. Iz Zagreba su cene avionskih karata slične, a letovi takođe frekventni tokom cele godine.

Pariz, Francuska

Pariz je poznat po svom romantičnom šarmu i kulturnom nasleđu, ali je takođe odlična destinacija za osnovne i postdiplomske studije.

studiranje
Pariz, foto: Pixabay

U gradu se nalaze neki od najboljih univerziteta na svetu, uključujući Sorbonu i Sciences Po. Pariz je odlično mesto za proučavanje umetnosti, mode i dizajna, sa mnogo vrhunskih škola i programa u ovim oblastima.

Barselona, Španija

Barselona je živahan i dinamičan grad koji je poznat po svojoj zadivljujućoj arhitekturi, prelepim plažama i živahnom noćnom životu.

Grad je dom nekoliko odličnih univerziteta, uključujući Univerzitet u Barseloni i Univerzitet Pompeu Fabra. Barselona je odlična destinacija za studente zainteresovane za studiranje biznisa, sa nekoliko vrhunskih poslovnih škola koje se nalaze u gradu.

Amsterdam, Holandija

Amsterdam je prelep i šarmantan grad koji je poznat po svojim kanalima, muzejima i živopisnoj umetničkoj sceni.

Osim toga, poznat je i po odličnim uslovima za studete, ali i mnogim mogućnostima za stručnu praksu i zaposlenje. Najbolji univerziteti u Amsterdamu su Amsterdamski univerzitet i Vrije Universiteit Amsterdam. Amsterdam je odlično mesto za proučavanje društvenih nauka, sa nekoliko najbolje rangiranih programa u ovoj oblasti.

Beč, Austrija

Beč je grad istorije i kulture koji je poznat po svojoj muzici, umetnosti i arhitekturi.

studiranje
Kampus Univerziteta u Beču, foto: Pixabay

Grad je dom nekoliko odličnih univerziteta, uključujući Univerzitet u Beču i Bečki univerzitet tehnologije. Beč je takođe odlična destinacija za studente zainteresovane za proučavanje humanističkih nauka, sa mnogo vrhunskih programa iz filozofije, književnosti i istorije.

Kopenhagen, Danska

Kopenhagen je moderan i napredan grad koji je poznat po svom dizajnu, modi i održivosti.

studiranje
Univerzitet u Kopenhagenu, foto: Pixabay

Grad je dom nekoliko odličnih univerziteta, uključujući Univerzitet u Kopenhagenu i Tehnički univerzitet Danske. Kopenhagen je takođe odlično mesto za proučavanje studija životne sredine, ekologije i održivosti, sa mnogo vrhunskih programa u ovoj oblasti.

Edinburg, Škotska

Edinburg je šarmantan grad sa velikom kulturno-istorijskom vrednošću koji je poznat po svojim dvorcima, muzejima i književnom nasleđu.

Grad je dom nekoliko odličnih univerziteta, uključujući Univerzitet u Edinburgu i Univerzitet Edinburgh Napier. Edinburg je odlična destinacija za studente zainteresovane za proučavanje književnosti, sa mnogo vrhunskih programa u ovoj oblasti.

Milano, Italija

Milano je moderan i kosmopolitski grad koji je poznat po svojoj modi, dizajnu i italijanskoj kuhinji.

studiranje
Milano, foto: Pixabay

Grad je dom nekoliko odličnih univerziteta, uključujući Univerzitet u Milanu i Politecnico di Milano. Milano je takođe odlično mesto za studiranje mode, dizajna i biznisa, sa mnogo vrhunskih programa u ovim oblastima.

Stokholm, Švedska

Stokholm je prelep i moderan grad koji je poznat po svojoj inovativnosti, održivosti i kvalitetu života.

Grad je dom nekoliko odličnih univerziteta, uključujući Univerzitet u Stokholmu i Kraljevski tehnološki institut KTH. Stokholm je takođe odlična destinacija za studente zainteresovane za studije inženjerstva, sa mnogo vrhunskih programa u ovoj oblasti.

Dablin, Irska

Dablin je živahan i prijateljski grad koji je poznat po svojim pabovima, muzici i književnosti.

studiranje
Triniti College, foto: Pixabay

Grad je dom nekoliko odličnih univerziteta, uključujući Triniti College Dublin i Universiti College Dublin. Dablin je takođe odlično mesto za proučavanje književnosti, istorije i biznisa, sa mnogo vrhunskih programa u ovim oblastima.

Kako odabrati grad za studije?

Prilikom odabira grada za studiranje, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Jedan od najvažnijih je kvalitet univerziteta i izbor programa koje oni nude. Takođe je važno uzeti u obzir troškove života, jezik koji se govori i kulturne atrakcije i aktivnosti dostupne u gradu.

Mnogi univerziteti u Evropskoj uniji nude kurseve na engleskom, što može biti od pomoći stranim studentima koji ne govore tečno lokalni jezik. Međutim, učenje lokalnog jezika takođe može biti odličan način da mladi ljudi urone u kulturu i steknu nove prijatelje za ceo život.

studiranje
Foto: Pexels

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir su troškovi života u gradu. Neki gradovi, poput Berlina i Barselone, poznati su po tome što su pristupačniji za studente, dok drugi, poput Pariza i Stokholma, mogu biti skuplji. Važno je istražiti troškove zakupa, hrane i prevoza u gradu, kao i da li je moguće dobiti stipendiju i koji deo troškova će ona pokriti, pre nego što donesete odluku.

Konačno, važno je uzeti u obzir kulturne atrakcije i aktivnosti dostupne u gradu. Evropa je dom nekih od najlepših gradova na svetu, i svaki ima svoj jedinstveni šarm i karakter. Pronađite grad koji odgovara vašem životnom stilu i u kom smatrate da ćete se osećati kao kod kuće!

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: