Tribina: Prve žene, zaboravljene heroine

Piše: P-portal.net

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Prve žene, zaboravljene heroine“ održana je 13. februara u Privrednikovom domu u Zagrebu

Tema nove Privrednikove tribine bile su žene koje su prelazile granice, razbijale stereotipe i otvarale prostore za mogućnosti koje se danas podrazumijevaju, a nekada su smatrane revolucionarnim privilegijama. Između ostalih, bila je riječ o Milici Bogdanović, spisateljici i povjesničarki, prvoj ženi koja je doktorirala na Zagrebačkom sveučilištu. Bilo je to 1907. godine, u 25. godini njenog života.

Priču o Milici Bogdanović i još nekim drugim ženama poput nje u knjizi „Julijin balkon s pogledom na slobodu i druge priče iz XIX veka” ispričala je prof.dr. Ivana Spasović iz Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti i docentica na Fakultetu za kulturu i medije. Osim o knjizi prof.dr. Spasović, tema tribine bio je i položaj i obrazovanje žena u Austro-Ugarskoj, o čemu je govorila doc.dr. Idа Ograjšek Gorenjak, docentica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. S istog fakulteta, ali s Odsjeka za sociologiju, o obrazovanju žena danas i općenito o položaju žena u današnjem društvu, govorila je prof.dr. Branka Galić.

Pogledajte video zapis tribine u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: