Tribina: Muškarci bez ljudskih prava

Piše: O. R. / P-portal.net

Na novoj Privrednikovoj tribini govorio je Mislav Žagar, bivši čelnik gradskog HNS-a i poduzetnik

Mediji su puni potresnih tekstova o nasilju nad ženama. Brojne udruge, aktivistice i političarke ovih su dana dobile satisfakciju, jer će femicid postati posebno kazneno djelo, izmjene novog kaznenog zakona predviđaju veće kazne obiteljskim zlostavljačima i silovateljima. Istovremeno, nasilje nad muškarcima i dalje je tabu tema. Nasilje, a pri tome ne mislimo samo na fizičko, nego i psihičko, pa i institucionalno, odvija se najčešće daleko od javnosti i medija. Mnogi očevi uskraćeni su za elementarna ljudska prava i unatoč sudskim odlukama ne mogu viđati svoju djecu, a njihovi roditelji ne mogu viđati svoje unuke. Mnogi od njih vode svoje očajničke bitke u tišini, na njihovoj strani nema novinara, nema aktivista i nema političara.

Zagrepčanin Mislav Žagar, bivši čelnik gradskog HNS-a i poduzetnik, jedan je od rijetkih koji ne šute. Njegova bivša supruga odselila se u Njemačku i odvela njihove dvije kćeri. Već 16 mjeseci Žagar ih nije ni čuo, ni vidio, jer je u tome onemogućen odlukom supruge. Treću kćer policija je doslovno ovršila i odvela majci, iako je protiv nje vodila postupke.

Moderator Saša Kosanović na novoj Privrednikovoj tribini razgovarao je s Mislavom Žagarom koji je govorio o svom slučaju, ali i slučajevima drugih muškaraca u sličnim situacijama, koji se iz raznih razloga boje istupati u javnosti.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: