Tribina: „Doprinosi Srba Zagrebu: zameo ih zaborav“

Piše: P-portal.net

Projekcija filma „Doprinosi Srba Zagrebu“ i razgovor s Nikolom Lunićem i Draganom Damjanovićem

U Zagrebu je 1991. godine živjelo 45.054 Srba, a prema zadnjem popisu iz 2021. godine u Zagrebu ih živi svega 12.034. Dakle, za posljednjih 30 godina broj Srba u Zagrebu smanjio se gotovo četiri puta. Do 1991. godine, kada je broj zagrebačkih Srba bio u stalnom porastu, oni su ostavili nemjerljiv doprinos na području kulture i privrede.

Značajnije doseljenje Srba i drugih pravoslavaca (Grka i Cincara) u Zagreb počinje u drugoj polovici 18. stoljeća. Kada su 1794. godine kupili katoličku crkvu Sv. Margarete na današnjem Preradovićevom trgu, bilo je jasno da će Zagreb biti mjesto njihovog trajnog nastanjenja. Prvi pravoslavni doseljenici u Zagrebu bili su uglavnom trgovci. Već u drugoj generaciji ti trgovci preko svojih potomaka postaju veleposjednici, bankari, kulturnjaci, oficiri, političari…

Kao primjer navest ćemo samo dvije najmarkantnije ličnosti toga vremena: ugledni zagrebački trgovac i veleposjednik Hristofor Stanković već 1834. godine podiže zgradu na Gornjem gradu za prvo profesionalno kazalište (danas je to gradska vijećnica), a Anastas Popović 1846. godine zajedno s dugim Ilircima osniva Prvu hrvatsku štedionicu koja je do Drugog svjetskog rata bila prva i najveća hrvatska banka, dok je Popović bio dugogodišnji predsjednik njenog upravnog odbora.

Samo na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića, ili u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se nekoliko kuća i zgrada čiji su vlasnici nekada bili ugledni zagrebački Srbi. Na početku Jurišićeve ulice nalazi se monumentalna zgrada Srpske banke, danas Hrvatske poštanske banke.

O tragovima zagrebačkih Srba, o preživjelim institucijama kao i onima kojih već odavno nema, o kućama zagrebačkih Srba pokraj kojih svakodnevno prolazimo, a da toga nismo ni svjesni, na novoj Privrednikovoj tribini govorit će predsjednik Srpskog privrednog društva Privrednik Nikola Lunić i profesor s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autor monografije Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg i baština Srpske pravoslavne Crkvene opštine u Zagrebu Dragan Damjanović. Tribinu će moderirati novinar Saša Kosanović, a u sklopu tribine pogledat ćemo i kratki film o doprinosima Srba Zagrebu u produkciji Privrednikovog P-portala.

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Doprinosi Srba Zagrebu: zameo ih zaborav“ održat će se u utorak, 23. maja s početkom u 18 sati na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: