Tribina „Ćirilica, naše pismo“

Piše: O. R. / P-portal.net

Na novoj tribini u Privredniku o statusu ćirilice govorit će Anto Prkačin, Predrag Fred Matić i Siniša Vuković

Ćirilica je jedno od službenih pisama Europske unije. Međutim, u Vukovaru je nakon proteklih izbora ukinuto pravo Srbima da se službeno njome koriste, jer je broj Srba pao ispod razine koja im ta prava omogućava. S druge strane, U Istri se dvojezične ploče ne razbijaju, iako je broj Talijana u postotku puno manje nego broj Srba.

Zašto je ćirilica desetljećima nakon rata i dalje stigmatizirana u Vukovaru, ali i nekim drugim sredinama, zašto se u Vukovaru godinama nije poštivao zakon i razbijale su  se dvojezične ploče i kada ćemo konačno izaći iz začaranog kruga predrasuda uzrokovanih sukobima 90-ih… O ovim i drugim pitanjima novinar Saša Kosanović razgovarat će s Antom Prkačinom, generalom HOS-a u mirovini, Predragom Fredom Matićem, zastupnikom u Europskom parlamentu i Sinišom Vukovićem, pjesnikom.

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Ćirilica, naše pismo“ održat će se u utorak, 21. marta s početkom u 18 sati na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: