Tradicionalni srpski svadbeni običaji i njihovo poreklo

Piše: Avokado.rs

U srpskoj tradiciji svadba ima poseban značaj i obiluje običajima koji su se prenosili s kolena na koleno

venčanje
Foto: Pexels

Ulazak u brak je jedan od najvažnijih trenutaka u životu svakog pojedinca. Za mnoge venčanje predstavlja simbol ljubavi, zajedništva i početak nove životne etape. U srpskoj tradiciji svadba ima poseban značaj i obiluje običajima koji su se prenosili s kolena na koleno, od generacije do generacije. Ti običaji, ukorenjeni u bogatoj kulturi i tradiciji ovog podneblja, čine srpsko venčanje jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom.

Ukoliko uskoro pripremate sopstveno venčanje, pročitajte ovaj članak, naučite nešto novo o našoj bogatoj kulturi, zatim pronađite svadbenu dekoraciju po svom ukusu i odlučite se za običaje koje biste želeli da imate kao deo svog venčanja. Oni će oplemeniti i oblikovati svaki segment venčanja i dati mu notu autentičnosti, a gosti će ga zasigurno prepričavati.

venčanje
Foto: Pexels

Pozivanje svatova buklijom

Venčanje započinje pozivanjem svatova, a jedan od najupečatljivijih trenutaka je dolazak kumova i svatova sa buklijom.

Buklija je tradicionalna drvena čutura koja se puni vinom ili češće rakijom i kojom kumovi pozivaju svatove na svadbu.

Buklijaš je naziv za osobu zaduženu da poseti kuću svatova dok nosi bukliju okićenu cvećem i peškirom, a svatovi pevaju pesme dok se buklija okreće među njima, simbolizujući veselje i poziv na slavlje.

Kupovina mlade

Nakon pozivanja svatova, mladoženja i njegovi kumovi započinju avanturu „kupovine mlade“.

U ovom običaju, kumovi zajedno sa mladoženjom odlaze kod roditelja mlade kako bi je „kupili“. Ali, ovo nije samo puka transakcija, već duboko simboličan čin koji predstavlja mladoženjinu ljubav, hrabrost i spremnost da se bori za svoju buduću suprugu. Roditelji mlade, s puno ljubavi i pažnje, postavljaju prepreke i zadatke koje mladoženja i kumovi moraju savladati, dok se svi zajedno smeju, puni veselja i ljubavi.

Kićenje svatova

Kićenje svatova je lep običaj koji se, za razliku od nekih drugih, praktikuje i danas, a simbolizuje bračnu sreću i harmoniju.

Ranije se za ovu priliku uglavnom kao ukras koristio ruzmarin sa tračicom u bojama srpske zastave. Umesto ruzmarina danas se stavljaju i različiti drugi cvetići ili lekovite biljke prijatnog izgleda. Najčešće u beloj, roze ili plavoj i svetlozelenoj boji.

Ukrasni cvetići se obično stavljaju muškarcima na rever, kao što je bio slučaj i sa ruzmarinom, a ženama i devojkama vezuju se oko ruke kao narukvice.

Pucanje u jabuku

Na srpskim svadbama često se praktikovao običaj „pucanja u jabuku“.

U gradovima je ovo danas gotovo iščezlo, ali se u manjim mestima u kojima se tradicija i dalje poštuje, može videti ovaj običaj češće.

Mladoženja uzima pištolj i puca u jabuku koja je postavljena na drvetu, obično ispred mladine kuće. Ovaj običaj simbolizuje plodnost, sreću i prosperitet za mladence u budućem braku. Takođe, pucanje u jabuku je uobičajeno i u nekim drugim kulturama kao simbol sklapanja braka i zajedničkog života.

Burme i njihova razmena

Burme predstavljaju simbol večne ljubavi i braka.

Na srpskim svadbama, venčani prstenovi se obično razmenjuju tokom ceremonije venčanja. Ovaj običaj simbolizuje zavet vernosti i ljubavi koji mladenci daju jedno drugome. Burme se nosi na domalom prstu, jer se veruje da ovaj prst ima direktne veze sa srcem.

venčanje
Foto: Pixabay

Bacanje bidermajera

Bidermajer je buket cveća koji mlada nosi tokom ceremonije venčanja.

Na kraju svadbene ceremonije, mlada baca bidermajer među neudate devojke, a ona koja ga uhvati smatra se sledećom koja će se udati. Ovaj običaj simbolizuje sreću, ljubav i plodnost za mladu i sve devojke koje žele da se venčaju.

Bacanje sita

Bidermajer nije jedino što se baca na tradicionalnim venčanjima. Veruje se da mlada treba da baci sito na krov kuće, što simbolizuje zdravlje, veselje i plodan budući brak. Naime, ona to donosi u kuću svojim dolaskom, a verovanje kaže da će, ako se sito zadrži na krovu kuće, tako i biti.

Bacanje pogače

Ne baca samo mlada bidermajer ili sito, već i stari svat u ovom slučaju baca svatovima pogaču koju je svekrva umesila. Onaj koji uhvati pogaču, po predanju će se oženiti sledeći, a stari svat zagrljajem treba da mu poželi sreću.

Prenošenje preko praga

Prenošenje mlade preko praga je običaj koji se praktikuje i u drugim kulturama, uključujući i srpsku.

Nakon venčanja, mladoženja prenosi mladu preko praga njihovog novog doma. Ovaj običaj simbolizuje prelazak u novu fazu života i zajednički početak bračnog života.

Ovo je još jedan od običaja koji se praktikuje u mnogim kulturama, a ne samo u našoj. U srpskim paganskim tradicijama verovalo se da su preci sahranjeni ispod kućnog praga, te da mladoženja mora mladu da prenese prvi put kada ona ulazi u kuću, kako ne bi „uvredila“ pretke.

Tradicionalni običaji srpskog venčanja čine svaku ceremoniju jedinstvenom i posebnom. Ovi običaji su ne samo deo srpske kulture, već i izraz ljubavi, posvećenosti i poštovanja prema tradiciji i precima. Venčanje je prilika za slavlje i okupljanje porodice i prijatelja, koji zajedno stvaraju nezaboravne uspomene i obeležavaju početak nove bračne avanture.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: