fbpx

Srbija ulaže u obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića

Srbija ulaže u obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Nakon što je Vlada Srbije financirala otkup dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, danas je objavljeno da će uložiti još 100.000 eura u njenu obnovu
Rodna kuća bana Jelačića

Vlada Republike Srbije uplatila je Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji 100.000 eura za obnovu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, saopštili su danas iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Obnovom će biti obuhvaćen interijer otkupljenog dijela zgrade – podrum, prizemlje i stan na prvom katu u kojem je živio ban Jelačić.

„Kapitalna ostvarenja hrvatske zajednice u Republici Srbiji ne bi bila moguća bez podrške kako matične tako i domicilne države. Drago mi je što, uz Republiku Hrvatsku, i Republika Srbija u posljednje vrijeme preuzima brigu oko ostvarivanja prava Hrvata u Republici Srbiji. Jedino tako možemo biti zadovoljni i lojalni građani koji doprinose rastu te su na ponos obaju država. Ove nas godine čeka cijeli niz izazova u ostvarivanju onoga što smo u proteklom razdoblju započeli, a koncem godine mogle bi zasjati i Hrvatska kuća u Subotici i rodna kuća bana Josipa Jelačića te prostor u Beogradu. Činjenica da Vlada ispunjava svoja obećanja, ohrabruje nas da, računajući na kontinuiranu brigu Republike Srbije, ne posustanemo.“, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

U HNV-u podsjećaju da je Vlada Srbije financirala otkup dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u iznosu od 600.000 eura te je ona nakon 75 godina vraćena u posjed hrvatskoj zajednici. Na svečanom otvaranju u krajem prošle godine, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obećao je daljnje ulaganje u obnovu prostora te pomaganje razvoja infrastrukture HNV-a i hrvatske zajednice uopće.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: