fbpx

Rodna kuća bana Jelačića u Novom Sadu predana hrvatskoj zajednici

Rodna kuća bana Jelačića u Novom Sadu predana hrvatskoj zajednici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu danas je svečano predana na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji

Danas je u Novom Sadu rodna kuća bana Josipa Jelačića svečano predana na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana.

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije, a svečanost je organizirana upravo na dan rođenja Josipa Jelačića. On je rođen u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine.

Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu zapravo  je vraćena hrvatskoj zajednici još 19. jula ove godine. Vlada Srbije osigurala je 600.000 eura za otkup većeg dijela objekta, podruma, prizemlja i jednog stana na katu, koji će biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada i Srema.

„Svojom baštinom smatramo da možemo obogatiti i Republiku Srbiju i ova kuća će biti poveznica između dva naroda – Srba i Hrvata“, istakla je tada predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

Josip grof Jelačić Bužimski bio je general i hrvatski ban od 1848. do 1859. Rođen u Petrovaradinu, školovao se u Beču, u elitnoj plemićkoj školi. Kao odličan diplomat naglo započinje uspon u činovima, častima i podvizima. 1848. godine, ustoličen je za bana, a na Trgu Svete Katarine ustoličio ga je upravo srpski patrijarh Josif Rajačić iz Sremskih Karlovaca.

Zadatak Fondacije „Ban Josip Jelačić“, koja će upravljati ovim domom, bit će očuvanje i predstavljanje kulture Hrvata Petrovaradina i Novoga Sada, kao i zaštita kulturno-historijskog nasljeđa hrvatske nacionalne manjine kroz afirmaciju lika i djela bana Jelačića.

Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. godine, jedinstvene je arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na katu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić. Kuća nikada nije bila u vlasništvu obitelji Jelačić, nego je dodjeljena na korištenje Franji Jelačiću, ocu bana Jelačića, koji je bio zapovjednik Petrovaradinske tvrđave. Kao najviši zapovjednik imao je pravo da koristi i tu baroknu kuću u središtu Petrovaradina. Pored muzejskog djela, dio kuće služit će za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smješten i ured Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića; fotografija: Davor Javorović/PIXSELL

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je, kako su saopštili iz nadležnog Ministarstva, prethodnog dana u Subotici prisustvovao i svečanom otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, nakon čega je održao sastanak s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine iz Hrvatskog nacionalnog vijeća i prisustvovao potpisivanju Ugovora o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Ugovor su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda Vlade RH Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Vlada Hrvatske u okviru ovog Ugovora hrvatskoj zajednici u Srbiji dodijelila je nešto više od 20 miliona dinara.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: