Saveti za bolje učenje i pamćenje

Piše: Avokado.rs

U današnje vreme, usled svih stresova, izgubljenog vremena po gradskim prevozima i sve veću zavisnost od mobilnih telefona, teško je uvek pronaći koncentraciju i volju za učenjem

učenje
Foto: Pexels

U današnje vreme, usled svih stresova, izgubljenog vremena po gradskim prevozima i sve veću zavisnost od mobilnih telefona, teško je uvek pronaći koncentraciju i volju za učenjem.

Znamo da učenje može biti vrlo stresno, pogotovo zbog mnogih promena u društvu, pa iz tih razloga u nastavku možete da vidite osam saveta koji će vam pomoći prilikom učenja.

učenje
Foto: Pexels

#1 Kofein

Na osnovu mnogobrojnih istraživanja, kofein itekako utiče na aktivnost mozga. Kofein vam poboljšava koncentraciju, kao i memoriju.

Urađene su mnoge studije koje su proveravale memoriju ispitanika, a oni koji su konzumirali kofein u toku trajanja studija imali su bolje rezultate odrađenih testova.

Kofein može da vam bude prijatelj dok učite, a aparat za espresso je koristan saveznik ukoliko volite espresso, cappuccino i druge kafe kakve smo do skoro mogli da pijemo samo u kafiću. Ali pazite sa kofeinom, nemojte da preterate. Ništa ne može da nadoknadi nedostatak sna.

#2 Učite u kraćim vremenskim periodima, ali češće

Čim osetite da vam opada koncentracija potrebno je da napravite pauzu.

Koncentracija često dolazi u naletima i tad se najefikasnije uči, dok je ostatak vremena koje provedete nad knjigom često neproduktivan i samo može da bude izgubljeno vreme. Iz tih razloga je bolje da se uči u kratkim vremenskim intervalima sa češćim pauzama.

Vašem mozgu je potrebna pauza kako bi obavio sintezu proteina i prisvojio informacije koje je primio tokom perioda učenja. Višečasovno učenje bez pauza je dosadno, ali i zamorno za vaš mozak. Samim tim, dugo učenje dovodi do poremećaja koncentracije, što vam nikako neće biti od pomoći ukoliko želite da naučite gradivo.

#3 Dobar san

Nedostatak sna umanjuje vašu sposobnost fokusiranja, pamćenja i efikasnog učenja. Vaša sposobnost da stičete nova znanja i pamtite može biti umanjena i do 40% ukoliko je vašem organizmu potreban san.

San je obavezan kako bi se memorija učvrstila i koristila u budućnosti. Koliko god vam kofein bio od pomoći, ništa vam ne može nadoknaditi san koji vam je preko potreban.

#4 Spremite svoje okruženje

Ukoliko vam je lakše da učite uz neke posebne uslove, prilagodite i obezbedite ih sebi pre početka učenja. Da li se radi o jačini svetla, muzici, tišini, svežem vazduhu ili spremljenoj prostoriji u kojoj učite, svejedno je. Kako vam ništa od toga ne bi odvraćalo pažnju u toku učenja, sve što može da vas dekocentriše, odradite to pre početka učenja. Samim tim, vama će biti prijatnije, imaćete bolji i veći fokus, a nećete praviti bespotrebne pauze osim onih koje ste isplanirali.

#5 Napravite plan učenja

Učiti po unapred napravljenom planu je efikasnije. Odredite sami sebi koji deo dana vam je za učenje i na taj način ono će vam lakše postati rutina. Svi smo različiti i svakome odgovaraju drugačiji vremenski periodi za učenje, nekome je to jutro, neko uči popodne, dok veliki broj ljudi uči noću nakon završenih ostalih dnevnih obaveza. Slušajte svoje potrebe, ali ukoliko ste isplanirali da učite taj dan u to i to vreme, nikako ne preskačite.

Možete i da rasporedite koji dan ćete koji obim gradiva da pređete i tako sebi postavite ciljeve i granice u učenju. Na taj način, gradivo deluje prihvatljivije i lakše ukoliko ga razbijemo na delove umesto da ga posmatramo kao jednu veliku celinu.

#6 Realni ciljevi

Ne treba da budete previše ambiciozni. Ukoliko ste odredili u planu učenja da ćete dnevno prelaziti 100 strana, a to nije realno, vi ćete se demotivisati i na taj način delovati sami kontraproduktivno na svoje učenje. Ukoliko ih ne ispunite, gubi se samopouzdanje, opada volja i gubi se želja.

Postavite realne ciljeve koje ćete moći postići, a na osnovu kojih ćete moći i stići naučiti predviđeno gradivo. Vaše obrazovanje je nešto na šta trebate biti ponosni, kao i na ispunjene svakog cilja, koliko god vam možda delovaje beznačajno.

#7 Ponovite naučeno istog dana

Kako biste što dugotrajnije zapamtili ono što ste naučili u toku tog dana, trebalo bi da sve to i ponovite tog dana. Kada sebi potvrdite da ste određeno znanje i usvojili, imaćete veću volju i motivaciju za nastavkom učenja i osećaćete se bolje. Ukoliko to što ste naučili ostavite da ponovite sutradan ili neki drugi dan, nećete u svoju memoriju moći smestiti sve informacije, kao kad to uradite istog dana. Kako bi znanje i pamćenje bilo kvalitetno, sigurnije i efikasnije, na kraju dana obavezno ponovite prethodno naučeno.

#8 Rešite sami problem

Najbolje način da nešto naučite jeste da sami to shvatite i zapamtite. Ukoliko je u pitanju rešavanje nekih zadataka, prvo probajte sami da ih rešite pa se tek onda odlučite da zatražite pomoć od nekoga.

Na taj način ćete pronaći sva moguća rešenja. Kada jednom sami dođete do tačnog rešenja na ovakav način, male su šanse da ćete postupak kao i odgovor zaboraviti. Na ovaj način se lakše uči naučeno i bolje se pamti. To znanje će ostati sa vama. Ukoliko vam neko pojasni, vrlo je verovatno da ćete malo teže zamaptiti.

Nadamo se da vas promene u društvu i svakodnevni život neće poremetiti i da će vam ovi saveti pomoći prilikom učenja kako biste uspeli postići sve svoje obaveze efikasno i kvalitetno!

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: