Koliko će studentski život poskupeti od jeseni?

Piše: Avokado.rs

Kolika je cena školarina, koliko iznose troškovi stanovanja i života za studente u najvećim univerzitetskim centrima u regionu

studiranje

Nedavno je u Srbiji stigla vest iz Ministarstva prosvete o najavljenom poskupljenju smeštaja i ishrane za buduće akademce. Ova vest mnogima dolazi kao iznenađenje i pored najavljene inflacije, pošto je poslednja promena u cenama studentskog smeštaja bila pre devet godina, odnosno 2013. godine.

Pored studenata koji žive u studentskim domovima, inflacijom će najviše biti pogođeni studenti koji moraju da obezbede sopstveni smeštaj i ishranu.

Osnovni troškovi života i studija razlikuju se od grada do grada, a u nastavku pročitajte kolika je cena studiranja u regionu, kao i koliko iznose troškovi stanovanja i života koje studenti mogu da očekuju.

Studiranje u Beogradu je najskuplje u regionu

Beograd kao glavni grad Srbije nudi najveći izbor mladima prilikom odabira studijskog programa. Samo u okviru Beogradskog univerziteta postoji više od trideset fakulteta. Ako na to dodamo više škole i privatne univerzitete – izbor postaje znatno veći.

Troškovi počinju od iznosa školarine, koja se u Beogradu kreće od 60.000 do čak 240.000 dinara po godini, u zavisnosti od fakulteta. Zbog svojih IT studijskih programa, najpopularniji su i dalje Elektrotehnički, Mašinski i Matematički fakultet.

Od toga koliko košta nekretnina u Beogradu  u velikoj meri zavisi i cena iznajmljivanja studentskog stana. Prema istraživanju, opštine za koje su studenti najviše zainteresovani su Stari Grad, Vračar, Voždovac i Novi Beograd. Cene iznajmljivanja stanova u tim opštinama kreću se od 300 evra za garsonjere ili jednosobne stanove, pa do 600 evra za veće i prostranije stanove.

Mesečni džeparac studenta u velikoj meri zavisi od njegovih potreba, za hranu je u Beogradu potrebno mesečno izdvojiti oko 200 evra za jednu osobu, a ako na to uračunamo i ostale troškove, poput izlazaka, mesečni džeparac iznosi između 300 i 400 evra.

Studiranje u Zagrebu je za nijansu jeftinije nego u Beogradu

Univerzitet u Zagrebu ima preko 75.000 studenata i osnovan je 1669. godine, što ga čini najstarijim univerzitetom u regionu. Takođe je i najveći univerzitet jugoistočne Evrope.

Cene školarine u Zagrebu variraju, a prosečan iznos studija iz filologije i društvenih nauka iznosi od 800 do 1650 evra po godini, za prirodne nauke i medicinu iznose 3.600 evra po godini dok je za tehničke nauke potrebno izdvojiti oko 3000 evra po godini.

Cene studentskih stanova u Zagrebu se kreću od 200 do 300 evra za jednosoban stan ili studio, dok je cena za prostranije stanove u proseku oko 500 evra, zavisno od lokacije.

Životni troškovi u Zagrebu nešto su niži nego u Beogradu, za hranu i ostale troškove je u Zagrebu potrebno izdvojiti oko 250 do 350 evra, u zavisnosti od potreba studenta.

Studiranje u Novom Sadu

Univerzitet u Novom Sadu nudi oko 9.300 mesta, od čega su 5.485 budžetska mesta. Cene školarine su u poređenju s Beogradom znatno niže.

Najjeftinija školarina je na Poljoprivrednom fakultetu i ona iznosi od 65.000 do 88.000 dinara, Filozofski fakultet ima fiksnu cenu na svim smerovima i ona iznosi 96.000 dinara za akademsku godinu.

Za studiranje prava studenti treba da izdvoje 90.000 dinara, dok je školarina na Tehnološkom fakultetu slična cenama Poljoprivrednog fakulteta.

Za razliku od Beograda i Zagreba, prednost kod iznajmljivanja stana u Novom Sadu je svakako veličina grada. Studentu je praktično univerzitet blizu iz bilo kog dela grada, zbog čega se jednosoban stan može naći za između 180 i 250 evra, a prostraniji studentski stanovi za 450 evra.

Cena života u Novom Sadu je za nijansu niža nego u glavnom gradu, za hranu je potrebno izdvojiti oko 180 evra, a ako na to dodamo i ostale troškove, mesečno je potrebno izdvojiti oko 300 evra za život.

Gradski prevoz u Novom Sadu je dobro organizovan, cena gradskog prevoza za studente iznosi 5000 dinara godišnje (oko 40 evra).

Studiranje u Ljubljani

Slovenija je izuzetno popularna destinacija za studente bivše Jugoslavije, pogotovo ako uzmemo u obzir da su studije u Sloveniji uglavnom za njih besplatne.

Pored odličnih uslova za studiranje, Slovenija nudi subvencije za ishranu i smeštaj, što je čini još primamljivijom.

Slovenija ima nešto bolji standard od Srbije i Hrvatske zbog čega su i cene života nešto veče nego u ta dva grada. Cene za garsonjeru se kreću između 300 i 400 evra, dok je cena za malo prostraniji stan znatno veća.

Gradski prevoz je dobro organizovan i studente košta 20 evra mesečno, dok je zbog veličine grada takođe veoma pogodno putovati biciklom do fakulteta.

Cene studiranja će se od ove jeseni znatno povećati u odnosu na prethodne godine, a uzimajući u obzir sve troškove, možemo očekivati povećavanje od oko 20% u odnosu na prethodnu godinu.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: