Sastanak sveštenstva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

Piše: P-portal.net

Sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije zagrebačko-ljubljanske sabralo se u četvrtak, 2. oktobra 2014. godine oko svoga arhipastira Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Gospodina Porfirija. Bratski sastanak je održan u Zagrebu, u Duhovnom centru Mitropolije, …

Sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije zagrebačko-ljubljanske sabralo se u četvrtak, 2. oktobra 2014. godine oko svoga arhipastira Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Gospodina Porfirija.

Bratski sastanak je održan u Zagrebu, u Duhovnom centru Mitropolije, uz manastir Svete Petke.

U uvodnom dijelu besjede Mitropolit Porfirije je bratstvu predstavio niz aktivnosti koje je preduzimao u proteklom periodu od ustoličenja u svešteni tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih, iznio je utiske koje je pri tome stekao kao i predstojeće planove.

– Potrebe i okolnosti u kojima Pravoslavna crkva djeluje na prostorima Mitropolije, u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, su različite, a mi treba da pronalazimo najbolji način kako da svjedočimo Istinu. Mi smo prije svega sveštenici Crkve Hristove, tu smo da služimo Liturgiju i ovdje smo zbog naroda kome treba da svjedočimo ljubav Hristovu. Da bismo uspjeli na tom putu, u tom djelu, mi sveštenici treba da funkcionišemo kao zajednica, kao jedan organizam, istakao je Mitropolit. Stoga je i pozvao na bratski međusobni odnos, odnos zasnovan na povjerenju i utemeljen u ljubavi.

Svojom besjedom Mitropolit je posavjetovao, poučio, osnažio i ohrabrio sveštenstvo, a naročitu blagodarnost ukazao trudu i ljubavi prema Svetoj Crkvi na ovim prostorima blaženoupokojenog Mitropolita Jovana.

Prilika je ovo bila da se Mitropolitu bliže predstave sveštenici onih mjesta Mitropolije koja Njegovo Visokopreosveštenstvo još nije posjetio, da ukratko predstave svoju parohiju i izlože okolnosti u kojima Crkva živi.

Usljedio je potom otvoren i dinamičan razgovor o brojnim pitanjima crkvenog života: pastirskim, praktičnim, administrativnim, a nakon toga i bratska trpeza.

 

Preuzeto sa sajta Mitropolije zagrebačko-ljubljanske


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: