Prvih deset godina P-portala

Piše: Olivera Radović

Pre tačno deset godina, početkom februara 2014. godine Srpsko privredno društvo Privrednik registrovalo je sopstveni informativni portal

Pre tačno deset godina, početkom februara 2014. godine Srpsko privredno društvo Privrednik registrovalo je sopstveni informativni portal. Mali jubilej za poduhvat iza kojeg stoji veliki zamah, plemenita ideja i ogroman trud svakako je dobar podsetnik na prethodne godine lepih i tužnih vesti, priče o uspesima velikih ljudi iz redova „malog čoveka“, ukazivanja na različite probleme s kojima se suočavaju, godine podsećanja na važne datume i bitne istorijske ličnosti, davanja glasa manjinskim pravima i interesima, i godine pokušaja da se dokumentuje, objasni i razume sve ono što čini život oko nas.

Pojavljivanje P-portala na ovdašnjoj medijskoj „sceni“ nije mnogo odjeknulo, iako je portal predstavljao svojevrsno osveženje. Današnji mediji su poseban, složen fenomen. Dok su generalno uslovi rada loši, a ekonomski položaj nezavidan, istovremeno se broj medija kontinuirano povećava. P-portal je ostao imun na mehanizme koji uzrokuju takve tendencije, jer je ostao veran prvobitnoj ideji i misiji, koja se vremenom sve više nadograđivala i rasla. Početna zamisao je bila da Privrednikovim stipendistima pružimo pouzdan izvor informacija i platformu na kojoj se o njihovoj zajednici izveštava bez kolektivno nametnute stigme. Da ih informišemo o prilikama, mogućnostima, preprekama. Da ih podučimo o važnim temama o kojima u drugim izvorima nemaju mnogo prilika da saznaju. Na kraju, da im otvorimo i platformu za izražavanje sopstvenih stavova i ideja i podstaknemo dijalog o pitanjima od suštinskog značaja za zajednicu. Ostali smo dosledni toj ideji do danas. Putem P-portala se trudimo da Privrednikove stipendiste angažujemo u promišljanju stvarnosti, da ih osvestimo i ohrabrimo da se ne odriču svog kulturnog i nacionalnog identiteta. Da analiziramo i sagledamo iz različitih uglova različite društvene pojave koje ih okružuju, ali i da ih upoznamo sa sopstvenom tradicijom, kulturom, doprinosima i uspesima Srba u Hrvatskoj. Međutim, vremenom smo uvideli još veće praznine i izvitoperenosti u medijskom izveštavanju o Srbima u Hrvatskoj od onih s kojima smo se upustili u medijske vode, odnosno – protiv kojih smo se upustili. Nenametljivo, prirodno i smisleno, počeli smo se obraćati sve većem krugu čitalačke publike. Najpre roditeljima naših stipendista, ukućanima, komšijama, prijateljima, poznanicima, pa onda svim manjim zajednicama kojima oni pripadaju, a onda i čitavom društvu u kojem zajedno sa svima drugima traže svoj put ka boljoj budućnosti. Obuhvatili smo više različitih generacija, više geografskih područja, različitih profila, interesovanja, predznanja,… I danas uvek imamo na umu ove mlade, vredne, talentovane ljude širom Hrvatske, ali i širom sveta, željne znanja, pred kojima je bezbroj mogućnosti i još više prepreka. Ali pored njih, naši tekstovi i drugi medijski sadržaji namenjeni su, možda bi najpreciznije bilo reći – svima koji govore srpskim jezikom ili koji ga razumeju ili žele da ga razumeju, gde god bili i ko god bili.

Za ovih deset godina mnogo toga se promenilo. Od 2014. godine, kada je portal počeo sa radom, promenio se svet oko nas, naša redakcija je menjala sastav, sajt je menjao dizajn, ali se nije menjao pristup poslu. Osim što smo nanizali brojne tekstove, tematske celine, projekte, znanje i iskustvo, ostali smo manjinski internet portal koji obrađuje teme vezane uz identitet i kulturu Srba u Hrvatskoj, teme od interesa za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za celo društvo. I s ponosom nosimo epitet „manjinskog“ portala, koliko god u sebi nosio kontradiktornosti, reminiscencija na istorijsku sudbinu srpskog naroda na ovim prostorima i njen današnji položaj, čuvamo ga nekad i kao teret, ali uglavnom kao podstrek.

Ako bismo se, vođeni okruglom godišnjicom, osvrtali na brojke, značajne merljive pokazatelje i potvrde redakcija dobija kroz broj čitalaca, posetilaca portala i pratilaca na društvenim mrežama. Značajan broj saradnika i dopisnika iz različitih krajeva smo okupili oko redakcije. Objavili zavidan broj sadržaja, kako tekstova, tako i kratkih dokumentarnih video priloga, podkasta. Za ovih deset godina, brojevi su samo rasli, uprkos izazovima s kojima smo se susretali (a i oni su sve brojniji). Sada, sa decenijom iskustva i čvrstim temeljima koje smo postavili, verujemo da je ovo tek prvih deset.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: