Protiv medijske getoizacije nacionalnih manjina

Piše: P-portal.net

Odluka donesena na 58. sjednici Savjeta za nacionalne manjine tiče se potrebe poduzimanja žurnih mjera vezano za nezadovoljavajući stupanj ostvarivanja prava nacionalnih manjina na pristup javnim medijima. U skladu s …

Odluka donesena na 58. sjednici Savjeta za nacionalne manjine tiče se potrebe poduzimanja žurnih mjera vezano za nezadovoljavajući stupanj ostvarivanja prava nacionalnih manjina na pristup javnim medijima.

U skladu s tom odlukom i u skladu sa sastankom predstavnika Savjeta za nacionalne manjine s ravnateljstvom Hrvatske radiotelevizije koji je održan 9. srpnja, predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer sudjelovao je 18. rujna na sjednici Programskog vijeća HRT-a. Na sjednici se raspravljalo o programima za informiranje pripadnika nacionalnih manjina.

Tom prilikom predsjednik Savjeta posebno je upozorio na problematiku medijskog getoiziranja nacionalnih manjina.

“Emisije i programi vezani uz nacionalne manjine imaju getoizacijski efekt. Tu se stvara privid o manjinama kao o paralelnom, a ne integriranom društvu. Moramo razvijati integrirajući medijski model, da to uđe u sve programe”, naglasio je Tolnauer.

Programsko vijeće HRT-a složilo se s predsjednikom Savjeta za nacionalne manjine i dalo podršku takvom pristupu te pozvalo HRT da uvaži prijedloge Savjeta koji traži što veću ulogu HRT-a u promicanju ravnopravnosti manjina i suživota s većinskim narodom, te očuvanja njihova kulturnog identiteta.

 

Izvor: Nacionalne-manjine.info


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: