Promocija knjiga Pece Popovića u Zagrebu

Piše: O. R. / P-portal.net

Zagrebačka promocija knjiga i druženje s Pecom Popovićem u Privredniku

Peca Popović

Srpsko privredno društvo Privrednik ugostit će u petak, 11. novembra 2022. godine, publicistu, novinara, muzičkog kritičara, urednika i pisca Petra Pecu Popovića.

Peca Popović, doajen srpskog novinarstva koji je pomogao karijere čitavog niza muzičara u Jugoslaviji, rođen je 1949. godine u Beogradu. Bio je urednik muzičkih časopisa „Džuboks“ i „Rok 82“, muzički urednik Radija 101 i u diskografskoj kući PGP RTB, a pisao je za Politiku, Politikin zabavnik, Blic, Sportski žurnal i mnoge druge domaće i strane novine i časopise. Kao novinar i urednik dao je veliki doprinos na afirmaciji zabavne muzike i rok muzike. Autor je knjiga „Rokopisi“ (2008), „Biti rokenrol“ sa Mihajlom Pantićem (2016), „Proleća u Topčideru“ (2020), „Tragovi u beskraju“ (2021) i „Čuvar buvlje pijace“ (2022).

Peca Popović, pored svoje zavidne karijere i doprinosa muzici, posebno je važan gost Srpskog privrednog društva Privrednik i kao potomak jednog od Privrednikovih pitomaca, Bogdana Popovića, rodom iz Gračaca u Lici. On je 1926. godine upućen na izučavanje zanata u Pančevo. Kada je postao majstor, odlučuje se preseliti u Beograd ne bi li osnovao vlastitu radionicu, koja je kasnije prerasla u fabriku. Vrlo mlad je postigao veliki uspjeh i opravdao sva očekivanja Privrednika, o čemu će na književnoj večeri također biti riječi.

Na promociji će govoriti Petar Peca Popović, rok kritičar, novinar, pisac, kolumnista i urednik i Mihajlo Pantić, pripovedač, kritičar, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, glavni urednik Književne opštine Vršac, dok će razgovor moderirati novinar Bojan Munjin. Za muzičku pratnju bit će zaduženi Darko Misirača na gitari i Dalibor Prochazka, klavijatura i vokal.

Nakon razgovora, posjetitelji će moći kupiti knjige Pece Popovića, a sav prihod od prodaje autor je odlučio donirati u Privrednikove fondove za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Petak, 11.11.2022. u 18 sati

Srpsko privredno društvo Privrednik

Preradovićeva 18/1, Zagreb


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: