Dobrota kraj Zrmanje

Piše: Sonja Švec Španjol

Privrednikova likovna kolonija ove godine ponovno je poprimila međunarodni karakter te pored rijeke Zrmanje okupila čak 16 akademskih umjetnica i umjetnika iz Hrvatske, Srbije i BiH u najplemenitijoj namjeri pomaganja mladim ljudima da završe svoje školovanje

Privrednikova kolonija

Šesta po redu Privrednikova likovna kolonija održana je u prekrasnoj dolini rijeke Zrmanje. Nakon pandemijske 2020. kolonija je ove godine ponovno poprimila međunarodni karakter te okupila čak 16 akademskih umjetnica i umjetnika iz cijele Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Sudionici su, kao i prošle godine, izabrani putem javnog natječaja, a selektirala ih je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol na temelju kvalitete njihovog dosadašnjeg umjetničkog djelovanja. Konačna selekcija obuhvatila je umjetnice i umjetnike iz Dubrovnika, Rijeke, Splita, Varaždina, Trstenika, Sombora, Beograda i Mostara u rasponu od 24 do 54 godine starosti, što je u konačnici rezultiralo međusobno vrlo različitim izričajima i djelima.

Umjetnici su se okupili u četvrtak, 9. septembra u Bungalovima Zrmanja u Bilišanima kraj Obrovca, gdje su proveli naredna četiri dana upijajući ljepote prirode i prenoseći svoju inspiraciju na platna. Prvog dana u znak dobrodošlice dočekali su ih predstavnici “Privrednika” – predsjednik Nikola Lunić, aktivistkinja i volonterka Slavica Beljak i urednica Privrednikovog portala i medijskih sadržaja Olivera Radović.

Srpsko privredno društvo “Privrednik” stipendira talentirane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti koji uglavnom potječu iz ruralnih i ekonomski slabije razvijenih područja Hrvatske. Osim putem donacija, “Privrednik” do sredstava za stipendiranje dolazi i vlastitim aktivnostima, kao što su organiziranje humanitarnih koncerata, izložbi, aukcija i donatorskih večeri. Unatoč svim aktivnostima, potrebe za stipendijama su velike, a sredstva “Privrednika” limitirana. Zbog toga “Privrednik” već šestu godinu zaredom organizira likovnu koloniju posvećenu svom osnivaču i velikom dobrotvoru Vladimiru Matijeviću, koji potječe iz Gornjeg Budačkog na Kordunu.

Nikola Lunić je istaknuo kako “Privrednik” ovim projektom okuplja i povezuje akademske slikare iz regije u najplemenitijoj namjeri pomaganja mladim ljudima da završe svoje školovanje. Isto tako, ovim likovnim kolonijama ukazuje se na prirodne i privredne potencijale krajeva koji su ekonomski zapostavljeni, a iz kojih dolazi najveći broj “Privrednikovih” stipendista. I na ovaj način “Privrednik” pomaže u revitalizaciji ovih krajeva. Sve ove slike bit će ponuđene javnosti putem izložbe i javne aukcije, a sav prihod od prodaje namijenjen je za stipendiranje mladih i talentiranih učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja i mogućnosti.

Na ovogodišnjoj koloniji nastao je ukupno 31 rad na platnu u tri različita formata, te tri crteža manjeg formata. Djela su primarno ostvarena u tehnici akrila na platnu, uz nekoliko ulja na platnu i radova izvedenih u kombiniranoj tehnici. I dok je određeni broj autora ostao u području svog prepoznatljivog likovnog rukopisa, drugi su se okušali u novim stilovima i temama, što je u konačnici rezultiralo međusobno izuzetno različitim, dinamičnim i raznovrsnim djelima, a to uvelike doprinosi kvaliteti same kolonije, ali i svjedoči o autentičnosti selektiranih umjetnica i umjetnika.

Umjetnici su za vrijeme kolonije posjetili brojne atraktivne prirodne ljepote i povijesno-kulturne lokalitete u blizini. Jedna od njih je svakako rijeka Zrmanja koja se svojim tokom dugim 69 kilometara usijeca u tvrdi i surovi velebitski krš. Zrmanja se odlikuje bogatom florom i faunom, što su umjetnici mogli vidjeti slikajući doslovce na obali ove rijeke. Osim prirodnih ljepota, na samo 20-ak kilometara od mjesta gdje se održavala kolonija nalazi se impresivan pravoslavni manastir Krupa koji potječe iz 14. stoljeća. Unutrašnjost crkve ukrašena je freskama čiji je autor slikar i hilandarski monah Georgije Mitrofanović, pripadnik postbizantske umjetnosti koji je određeno vrijeme boravio u manastiru. Freske su najvjerojatnije nastale u razdoblju od 1614. do 1620. godine. Vrijedan dio predstavlja manastirska riznica u kojoj se čuva velik broj ikona iz 17., 18. i 19. stoljeća, liturgijsko posuđe od srebra, dokumenti i liturgijske tiskane knjige, kao i one u rukopisu.

U blizini je i Kudin most, koji se nalazi podno sela Golubića (zaselak Veselinovići) na rijeci Krupi. Most je sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće u suhozidnoj tehnici. Ove i druge vrijedne i atraktivne lokacije, poput Karinskog mora, oduševile su i inspirirale autorice i autore.

U nedjelju, 12. septembra umjetnici su dovršili svoje radove, a završetak kolonije obilježen je zajedničkim ručkom. I ove godine organizator najveću zahvalnost upućuje slikarima zbog njihovog nesebičnog doprinosa u pomaganju školovanja talentiranih učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja. To posebno dobiva na vrijednosti i značaju kada znamo da mnogi od tih mladih ljudi bez ovakve pomoći ne bi mogli završiti školovanje.

 

Fotografije u tekstu: Sonja Švec Španjol


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: