Preminuo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan

Piše: P-portal.net

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović umro je 3. aprila 2014. godine u 78. godini u Kliničkome bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu, objavila je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska. Mitropolit Jovan rodio se 1936. …

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović umro je 3. aprila 2014. godine u 78. godini u Kliničkome bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu, objavila je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.

Mitropolit Jovan rodio se 1936. godine u Medincima kod Podravske Slatine. Nakon završene Bogoslovije Svetog Save u manastiru Rakovica diplomirao je 1963. godine na Bogoslovnom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Postdiplomske studije pohađao je na sveučilištima u Njemačkoj.

Profesorsku službu obavljao je u bogoslovijama u Prizrenu i Manastiru Krki. U tom je manastiru 1967. godine zamonašen, a nakon primanja jerođakonskog čina 1969. godine postao je jeromonah.
Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC-a 1977. godine izabran je za episkopa, a 1982. postao je mitropolit zagrebački.

Bio je član različitih komisija Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a. Od 1982. do 1992. godine predstavnik je SPC-a za međucrkvenu pomoć u Ženevi. Bio je član Sinoda SPC-a u nekoliko mandata, a u Pećkoj patrijaršiji 1990. godine predsjedavao je Svetim arhijerejskim saborom. Odlukom najvišeg crkvenog tijela 1994. godine povjereni su mu na brigu pravoslavni Srbi u Republici Italiji.

Kao predsjednik Episkopskog savjeta SPC-a u Hrvatskoj potpisao je Ugovor o odnosima Srpske pravoslavne crkve i Vlade Republike Hrvatske.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska ističe da je mitropolit Jovan naročitu ljubav posvećivao manastiru Lepavini, obnavljanju i utvrđivanju crkveno-duhovnog života povjerene mu eparhije. Posebnom pažnjom i evanđeoskom odgovornošću unaprijeđivao je odnose s Rimokatoličkom crkvom u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, ali i s drugim vjerskim zajednicama. Upravo zbog neumornog djelovanja na polju njegovanja međureligijskog dijaloga i vjerske tolerancije 2012. godine dobitnik je nagrade Hrvatskog helsinškog odbora, ističe Mitropolija.

Otvaranjem Muzeja SPC-a u Zagrebu čuva od zaborava bogato nasljeđe pravoslavnih Srba na ovim prostorima stečeno u prošlosti, a vizionarskim djelom osnivanja Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu stvara preduvjet za izgledniju budućnost srpske pravoslavne omladine u Hrvatskoj, navodi Mitropolija u povodu smrti Jovana Pavlovića.

Zaupokojena liturgija i molitveni ispraćaj mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cele Italije Jovana, prema njegovoj ličnoj želji, biće izvršeni u subotu 5. aprila u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Služenje zaupokojene liturgije počinje u 10 sati, posle čega će biti služeno opelo, navodi se na sajtu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: