Ponovo radi bioskop: Dani srpskog filma u Kinu Tuškanac u Zagrebu

Piše: O. R. / P-portal.net

Program „Ponovo radi bioskop: TV film u kinu“ održva se od 29. marta do 2. aprila, a počinje projekcijom kultnog filma Đorđa Kadijevića „Leptirica“

Scena iz filma Leptirica

U Kinu Tuškanac od 29. marta do 2. aprila održavaju se dani srpskog filma pod nazivom Ponovo radi bioskop – TV film u kinu na kojima će biti prikazani TV filmovi nastali u produkciji Radio televizije Beograd.

Program Ponovo radi bioskop – TV film u kinu – realiziran u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Ambasadom Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, donosi 18 izabranih televizijskih filmova odnosno  TVdrama realiziranih od kraja 1960-ih do početka 1990-ih u produkciji Radiotelevizije Beograd, prethodnice Radio-televizije Srbije.

Filmovi su ostvareni kroz Dramski program čiji je dugogodišnji urednik bio istaknuti književnik i dramaturg Filip David, koji je kreirao slobodarsku i kreativno poticajnu atmosferu praćenu visokim profesionalizmom, sve po uzoru na BBC. To je privuklo brojne istaknute režisere, ne samo beogradske klasike i nove nade (Sava Mrmak, Aleksandar Đorđević, Soja Jovanović, Bora Drašković, Slobodan Šijan…), nego i tadašnje zagrebačke talente (Branko Ivanda, Lordan Zafranović) koji su, po Davidovim riječima, jedva čekali da rade u Beogradu.

Na programu su tri TV filma Soje Jovanović, jedine redateljice socijalističke jugoslavenske kinematografije koja je uspjela stvoriti opus, također tri ostvarenja Đorđa Kadijevića, kultnog autora s rubova srpskog crnog talasa, televizijske radove kasnijih kinematografskih hitmejkera Zdravka Šotre i Slobodana Šijana, ostvarenje istaknutog snimatelja i koredatelja Balkanskog špijuna Božidara Nikolića, kao i gostujuće radove Lordana Zafranovića i Branka Ivande.

Kako ističu organizatori, bogatstvo i kvaliteta igrane televizijske produkcije republičkih jugoslavenskih radiotelevizijskih kuća, među kojima su najjače bile Radiotelevizija Beograd i Radiotelevizija Zagreb, danas djeluju gotovo nestvarno, pa je i ovaj, nadasve zanimljiv izbor samo jedan od brojnih mogućih, što dovoljno govori o nekim mnogo boljim televizijskim vremenima na ovim prostorima.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Ponovo radi bioskop

Program Ponovo radi bioskop organizira Srpsko narodno vijeće u suradnji s Kinom Tuškanac, Jugoslovenskom kinotekom i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu. Odabir filmova je podržala Javna i medijska ustanova Radio-televizije Srbije.
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH podržao je ovu manifestaciju.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: