fbpx

Otvaranjem izložbe radova Ivane Ristić u holu Velike sale Doma omladine Beograda i razgovorom s poznatim hrvatskim piscem Zoranom Ferićem danas je počeo Peti beogradski festival evropske književnosti.

Izložba radova Ivane Ristić “S jeseni, kada počnu vetrovi” nastala je po motivima priča Danila Kiša iz knjige “Rani jadi”. Pored ilustracija i grafičke prezentacije teksta, posetioci će moći da vide i nekoliko primeraka bibliofilskog izdanja priče Danila Kiše “S jeseni, kada počnu vetrovi”. Prvi pisac koji gostuje na Petom beogradskom festivalu evropske književnosti jeste Ferić. “Čini mi se da je tog dijaloga pisaca i čitalaca poslednjih godina sve manje i manje. Imamo sve više obaveza, mi, koji se bavimo ovim poslom pisanja, zapravo, radimo još niz drugih poslova, uređujemo, čitamo knjige za razne žirije, predajemo, držimo radionice, pišemo za novine. U toj silnoj žurbi i poslu izgubilo se ono što je izuzetno važno za književnost, a to su susreti, dokoličarenje i razgovor o knjigama s prijateljima i kolegama, najpre s čitaocima”, kaže Ferić povodom učešća na festivalu.

Za knjigu priča “Anđeo u ofsajdu” Ferić je dobio nagradu “Jutarnjeg lista” i nagradu “Ksaver Šandor Đalski” za najbolju knjigu godine, a nedavno je objavio roman “Na osami blizu mora”.

Beogradski festival evropske književnosti organizuje izdavačka kuća “Arhipelag”, u saradnji s Domom omladine Beograda i do 24. juna obuhvatiće četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u retrospektivi “Književnost na filmu”, panel o savremenoj kulturi pod nazivom “Nastanak tabloidnog čoveka” i pomenutu izložbu. Peti beogradski festival evropske književnosti obeležiće veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana “Vidi pod: Ljubav”, “Do kraja zemlje” i “Izvan vremena”.

Među piscima koji učestvuju na festivalu, u programu “Na sceni”, nalaze se i Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković. Drugog dana manifestacije publika će moći da prati panel “Nastanak tabloidnog čoveka” – Ivana Spasić, Ivan Milenković i Teofil Pančić će u razgovoru s moderatorkom Marijom Nenezić raspravljati o uzrocima marginalizacije kulture i oblikovanja figure tabloidnog čoveka kao jedne od ključnih figura savremenog društva.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti održaće se pod motom “Najbolje od svega. Najbolje za sve”. Kako kažu organizatori, cilj festivala jeste da se vrhunska književnost učini vidljivom.

“Književnost je u svim vremenima ovladavala najmodernijim medijima toga vremena, nema razloga da bude drugačije ni danas. Pokazalo se da je ovaj koncept jedan od razloga privlačnosti i posećenosti Beogradskog festivala evropske književnosti. Ako bismo u malo reči hteli da iskažemo okosnicu ovogodišnjeg festivala, možda su te reči najpre zapitanost, otvorenost i energija pobune”, kaže Gojko Božović, glavni urednik “Arhipelaga” i umetnički direktor festivala. On naglašava da “velike ideje bez kojih smo ostali, velike zamisli za koje su retki spremni, velika energija koje tek nema, sve se to može oblikovati najpre u književnosti i kulturi, pa potom tek postati zajedničko dobro društva obamrlog u sumnji i jednoglasnosti, niskim strastima i tabloidnim infuzijama”.

 

Izvor: B92

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email