Opština Negoslavci se oporavlja nakon smanjenja sredstava za rad

Piše: P-portal.net

Meštani će dobiti 80 odsto sredstva, opština će ih sufinansirati sa 2,5 odsto dok će ostatak obezbediti sami Opštini Negoslavci je odobren program Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost …

Meštani će dobiti 80 odsto sredstva, opština će ih sufinansirati sa 2,5 odsto dok će ostatak obezbediti sami

Opštini Negoslavci je odobren program Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost u iznosu od 500 hiljada kuna koji se odnosi na poboljšanje energetske efikasnosti porodičnih kuća. U okviru tog programa, 15 do 20 negoslavačkih domaćinstava imaće mogućnost da obnovi stolariju ili fasadu na svojim kućama ili da uloži u neki vid energetski prihvatljivog grejanja svog stambenog prostora. Za građane je ovaj program povoljan jer su njihova ulaganja minimalna. Iz Fonda će dobiti 80 odsto sredstva, opština će ih sufinansirati sa 2,5 odsto dok će ostatak morati da obezbede sami. Maksimalni iznos sredstava po domaćinstvu je 60 hiljada kuna.

– Ovo je za nas velika stvar jer smo u prilici da pomognemo našim građanima, rekao je načelnik opštine Dušan Jeckov na svečanoj sednici Opštinskog veća održanoj povodom Dana opštine Negoslavci, Velike Gospojine. Istakao je da je poboljšanje uslova života i pomoć stanovništvu prioritet u radu opštinske uprave navodeći još neke od primera. Za svako novorođeno dete, roditeljima se iz opštinske blagajne isplaćuje hiljadu kuna, takođe pomažu prvačiće i predškolce, te sufinansiraju prevoz srednjoškolaca. Iako Negoslavci spadaju u kategoriju manjih opština sa budžetom od oko 2 miliona kuna, opštinske vlasti se trude da tim novcem racionalno raspolažu.

– Trudimo se da maksimalno iskoristimo sredstva koja su nam na raspolaganju. Ovogodišnji dan opštine obeležavamo u nekoj mirnijoj atmosferi jer smo uspostavili stabilnost funkcionisanja, kaže Jeckov, podsetivši da su prošlogodišnje izmene Zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave za posledicu imale smanjenje izvornih prihoda, a dotacije države nisu bile dovoljne zbog čega je opština morala racionalizovati troškove. Ipak, do kraja godine planiraju završiti dečje igralište, urediti centar naselja i pomoći dovršetak izgradnje parohijskog doma.

Jeckov je istakao osnivanje Projekt centra u sklopu projekta prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije finansiranog iz evropskih fondova. U Projekt centru su zaposlene dve mlade visokoobrazovane osobe, a njegova uloga je da bude svojevrsni servis lokalnoj samoupravi, preduzetnicima, udruženjima i građanima prilikom apliciranja za različite projekte.

Boljem životu meštana doprineo bi i završetak magistralne ceste od Vukovara do Orolika, koja kroz Negoslavce prolazi u dužini od oko 3,5 kilometra. Radovi čiji su investitor Hrvatske ceste traju od jula prošle godine i otežavaju komunikaciju sa Vukovarom kojem gravitiraju stanovnici ovog naselja.

– Izrazili smo nezadovoljstvo dinamikom radova koji su odavno trebali biti završeni. Cesta je jedno vreme bila potpuno zatvorena za saobraćaj zbog čega su naši meštani bili prisiljeni da na posao putuju alternativnim pravcima čak 25 kilometara do svega 6 kilometara udaljenog Vukovara, a da im pritom poslodavci nisu nadoknađivali troškove, ističe Jeckov.

 

Izvor: Novosti


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: