Održana Skupština Privrednika: Stotinu stipendista za ponos

Piše: O. R. / P-portal.net

Održana Redovna godišnja izvještajna skupština Srpskog privrednog društva Privrednik

Najznačajniji uspjeh Srpskog privrednog društva Privrednik u prethodnoj kalendarskoj godini jeste stotinu stipendista, rečeno je na Redovnoj izvještajnoj skupštini Društva održanoj 30. juna u Privrednikovom domu u Zagrebu.

Skupština
Foto: Jovica Drobnjak

Maša Samaržija, tajnik Društva, prisutnima je predstavila Izvještaj o radu za prethodnu kalendarsku godinu i bogate aktivnosti koje se organiziraju s ciljem prikupljanja financijskih sredstava, od likovnih kolonija i dobrotvornih aukcija, do centralne godišnje manifestacije na kojoj se promovira nova generacija Privrednikovih stipendista – Kongresa Privrednikovih stipendista i srpske omladine.

Skupština
Foto: Jovica Drobnjak

O medijskoj djelatnosti Privrednika govorila je Olivera Radović, urednica Privrednikovog P-portala. Ona je naglasila da je u prethodnoj godini P-portal putem projekata podržao do sada najveći broj nadležnih institucija, ali i da su ostale grane Privrednikove bogate informativne djelatnosti zabilježile značajan napredak. Privrednikove tribine „Reci što misliš“, koje se od 2013. godine redovno održavaju u Privrednikovom domu, i u uslovima pandemije nastavile su s održavanjem, a sada ih je moguće pratiti i putem uživo prijenosa na društvenim mrežama Privrednika i P-portala. List Privrednik dva puta mjesečno na ćirilici i dalje izlazi kao podlistak u tjedniku Novosti. Sve pripreme za pokretanje Radio Privrednika, internet radio stanice srpske zajednice u Hrvatskoj, privedene su kraju i uskoro će radio stanica krenuti s emitiranjem.

Skupština
Foto: Jovica Drobnjak

„Medijska djelatnost Privrednika usko je povezana s našom glavnom djelatnošću, a to je stipendiranje mladih ljudi, učenika i studenata. Financijska potpora u školovanju mladima je važna, ali nije dovoljna. Važno je dati im i snagu u atmosferi asimilacije i nestajanja, snagu da ostanu u Hrvatskoj i da se ne odriču svog identiteta“, rekao je predsjednik Srpskog privrednog društva Privrednik Nikola Lunić.

Veliki interes članovi Skupštine pokazali su za još uvijek nerešeno pitanje povratka Privrednikove imovine.

Skupština
Foto: Jovica Drobnjak

Članovi Skupštine usvojili su Izvještaj o radu za prethodnu godinu, a predsjednik Privrednika Nikola Lunić upoznao ih je i s daljnjim planovima za rad, koji će i dalje u fokusu imati prvenstveno mlade ljude, njihovo školovanje i brigu o očuvanju identiteta.

Ove godine Srpsko privredno društvo Privrednik obilježava i važan jubilej, 125 godina od osnivanja. Na Skupštini je najavljen i svečani program obilježavanja ove velike godišnjice.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: