Mitropolit Porfirije u posjeti predsjedniku Josipoviću

Piše: P-portal.net

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije posjetio je predsjednika Republike Hrvatske g. Ivu Josipovića. Predsjednik je primio Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija, koji je svečano ustoličen u julu ove godine. Mitropolit Porfirije upoznao …

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije posjetio je predsjednika Republike Hrvatske g. Ivu Josipovića.

Predsjednik je primio Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija, koji je svečano ustoličen u julu ove godine. Mitropolit Porfirije upoznao je Predsjednika s utiscima prvih mjeseci svoga boravka u Republici Hrvatskoj. Naglasio je dobra iskustva odnosa s državnim i gradskim vlastima na svim razinama, te uspostavljanje dobrih odnosa s Katoličkom crkvom i drugim vjerskim zajednicama, na tragu svoga prethodnika, Mitropolita Jovana. Srpska pravoslavna crkva, kao i sve vjerske zajednice u Hrvatskoj živi u demokratskom i multikulturalnom društvu u kojem su pravno dobro regulisani odnosi s vjerskim zajednicama, u skladu sa standardima Evropske Unije, rekao je Mitropolit Porfirije. Kao prioritet svoga poslanja Mitropolit je apostrofirao pastirski rad među vjernicima, u svrhu nastojanja na očuvanju i građenju njihovog duhovnog identiteta koji je u svim vjerskim zajednicama, kako u njihovom vodstvu tako i među vjernicima, temelj za građenje mostova prijateljstva i saradnje.

Predsjednik je naglasio kako je Republika Hrvatska zemlja vjerskih prava i vjerskih sloboda za sve njene građane i zemlja slobode djelovanja vjerskih zajednica u svrhu napretka svih građana i njihove zajedničke domovine. Izrazio je uvjerenje da će Mitropolit Porfirije pridonositi promicanju solidarnosti i mira te ekumenskog i međuvjerskog dijaloga, kao i njegov prethodnik, Mitropolit Jovan. Istakao je kako su različitost, tolerancija i želja za uzajamnim razumijevanjem važne pretpostavke društvenog napretka i stvaranja životnog ambijenta u kojem se svaki čovjek – bio vjernik ili ne, osjeća sigurnim, prihvaćenim i vrijednim poštovanja.

 

Preuzeto sa stranica Mitropolije zagrebačko-ljubljanske


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: