Program glazbeno-scenskih događanja zagrebačke klupske Scene Amadeo do 24. srpnja pod vedrim nebom atrija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu donosi ciklus Majstori monodrame. Istaknuti dramski umjetnici predstavljaju “stare i nove” monodrame od kojih su neke odigrane i više tisuća puta, kao što su Oj živote Josipa Pejakovića i Povijest moje gluposti Željka Vukmirice.

Od prošlog petka publika je mogla gledati niz sjajnih glumaca u snažnim nastupima. Ksenija Prohaska otvorila je ciklus interpretacijom života Marlene Dietrich. Filip Šovagović izložio je Stanje nacije 2, promišljanja i tekstove nastale u posljednje tri godine. Ja koja imam nevinije ruke proizašla je iz tekstova Vesne Parun, a u izvedbi Vesne Tominac Matačić kazališna je poezija koja na dojmljiv način priča život Vesne Parun. Adaptirajući Veliki odlazak Tomasa Bernharda, Zdenko Jelčić je na duhovit i potresan način kroz emotivnu i intimnu ispovijest prikazao život i rad glumca.

Nastavljajući ciklus, u utorak je na redu monodrama Željka Vukmirice Povijest moje gluposti. Riječ je o iskrenoj i duhovitoj priči o glumčevom odrastanju i školovanju, odnosno osobnom doživljaju sebe i svijeta u kojem odrasta. Najljepše u prepričavanju zapravo surove realnosti života jest način na koji to glumac čini. Sve na svijetu, pa i najmračnije tajne imaju svoju smiješnu stranu. Upravo ona život čini podnošljivim, pa čak i zabavnim. Zaokupljeni svakodevnim problemima često zaboravimo uživati u trenutku, a Vukmirica nas svojom predstavom upravo na to podsjeća.

Ovaj put, u utorak u 21 sat u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja zagrebačkog Gornjeg grada.

Noću, u intimnom, poluglasnom razgovoru sa samim sobom

predstava-mkKrležin roman Na rubu pameti predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota, dok je autor glazbe Arsen Dedić. U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, Despot se promišljeno i precizno usredotočuje na životnu ispovijest intelektualca koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskog društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu.

Sam na sceni,u intimističkom ugođaju, Despot uspijeva snagom svoje glumačke igre gledatelju imaginirati sve prostore i situacije u kojima se radnja odigrava. S nevjerojatnom scenskom energijom i koncentracijom, s lakoćom oživljava Krležinu rečenicu i duboko, gotovo organski doživljava i posvaja sudbinu svoga lika.

Na rubu pameti na programu je u srijedu od 21 sat.

Glumac… je… Teatar…

PEJAKOVICZrelije generacije Josipa Pejakovića pamte po njegovoj legendarnoj monodrami Oj živote koju je prvi put izveo prije 40 godina. Bila je to najizvođenija i najpopularnija monodrama na Balkanu, odigrana čak 3.000 puta.
O nastanku predstave najbolje govori sam autor: – Te 1974. godine, bio sam mladi glumac koji obećava, već sam imao neke rezultate, bio kandidat za Sterijinu nagradu, o meni su se izjašnjavala tadašnja prva pera teatarske kritike,… ali to mi nije bilo dovoljno, htio sam nešto da uradim sam. U tajnosti sam napisao monodramu Oj živote. Imao sam sreću da je tada u Sarajevu boravila Ognjenka Miličević, istaknuta profesorica Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i direktorica Zemunskog festivala. Ona me tada uvrstila u konkurenciju i tako je počeo život najdugovječnije predstave u povijesti jugoslovenskog teatra…

Oj živote možete pogledati u četvrtak u 21 sat.

zijah_glumac_je_glumacCiklus majstora monodrama scene Amadeo završava Zijah Sokolović sa barem 1.586 puta izvođenom Glumac…je… Glumac… U ovom komadu, središnji položaj glumca koleba se između teatarskog i standup-a, izvedbenog i intimnog, humorističnog i redateljskog, no sadrži i puno spontanog, improviziranog, varijacija koje ovise o interakciji s publikom.

Pero Kvrgić kaže kako je Sokolović utjelovio “teatar jednog glumca koji je i autor i redatelj i glumac i publika“. Fabijan Šovagović piše o “njegovoj trostrukoj igri“, a Rade Šerbedžija kaže da je Zijah Sokolović luđi i od Jacka Nicholsona.

Glumac…je… Glumac… je na programu u petak u 21 sat.

Želja organizatora ovog kvalitetnog kazališnog ciklusa je da potakne tekstopisce i dramske umjetnike da se posvete ovom uzbudljivom žanru koji je odlično prihvaćen od svih generacija i svih ljubitelja dobrih kulturnih zbivanja. “Majstori monodrame” u (polu)glasnom razgovoru sa samim sobom i publikom Amadea svakako su važan kazališni događaj ljeta 2015 u kojemu je glumac čitav teatar.

 

 

 Hrvoje Felbar // Privrednik.net

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email