List Privrednik

Piše: P-portal.net

U početku je bilo zamišljeno da novopokrenuti list Privrednik izlazi kao samostalni mjesečnik nastavljajući tradiciju lista Privrednik koji je pokrenut 1898. godine u Zagrebu najprije kao glasilo Saveza srpskih zemljoradničkih …

U početku je bilo zamišljeno da novopokrenuti list Privrednik izlazi kao samostalni mjesečnik nastavljajući tradiciju lista Privrednik koji je pokrenut 1898. godine u Zagrebu najprije kao glasilo Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga, a kasnije kao organ Srpskog privrednog društva “Privrednik” koji je  izlazio sve do 1941. godine. 

U trenutku pokretanja lista Privrednik krajem 2007. godine, zbog financijskih prilika ali i zbog tada prevladavajućeg mišljenja da trenutno nije potrebno pokretati još jedan list u srpskoj zajednici, obnovljeni Privrednik počinje izlaziti kao podlistak u sklopu tjednika Novosti.  Prvi broj je izašao 28. decembra 2007. godine i od tada izlazi jednom mjesečno. Podlistak izlazi na 8 stranica formata 29×42 u 8.000 primjeraka i distribuira se putem Tiska. 

Privrednik obrađuje teme iz privrednog i prosvjetnog života prije svega srpske zajednice u Hrvatskoj. Obrađuje teme iz zadrugarstva, poljoprivrede, bankarstva, turizma, zanatstva, trgovine, socijalne problematike. Svojim sadržajem i temama nadopunjuje list Novosti koje obrađuju opće društvene, političke i kulturne teme. Privrednik se fokusira na realni život privrednika: mogućnosti pokretanja posla, okolnosti i perspektive poslovanja. U tom smislu nastoji biti informativan i edukativan. U Privredniku svoje prve tekstove objavljuju i “Privrednikovi” stipendisti. 

Svaki broj Privrednika sadržava stručni komentar na aktualnu privrednu situaciju u društvu, zatim aktualne vijesti, intervju s relevantnom osobom iz privrednog, društvenog i kulturnog života, reportažu o uvjetima djelovanja poduzetnika “na terenu”, korisne savjete iz područja poljoprivrede, stočarstva, turizma i sl. kao i stručne tekstove iz područja prava i ekonomije. U Privredniku, također, prezentiraju se aktivnosti  društva “Privrednik” i reklamiraju njegovi fondovi za stipendiranje učenika i studenata. Posebno su čitani reportažni tekstovi u kojima se prezentiraju uvjeti privrednog poslovanja i život na selu s afirmativnom poantom. Ukazuje na privredne potencijale ruralnih povratničkih područja. 

List Privrednik izdaje se pomoću financijskih sredstava Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. 

U februaru 2014. godine Srpsko privredno društvo “Privrednik” pokrenulo je vlastiti portal.

<img src=""


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: