Kritično u Sisačko-moslavačkoj županiji, ugrožen i Dvor

Piše: P-portal.net

Svi vodostaji na području grada Siska su u porastu zbog čega su trenutno sve službe za obranu od poplava u stanju pripravnosti. Sve je spremno i za moguće spašavanje stanovnika …

Svi vodostaji na području grada Siska su u porastu zbog čega su trenutno sve službe za obranu od poplava u stanju pripravnosti.

Sve je spremno i za moguće spašavanje stanovnika i imovine, rečeno je na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Kritične točke su i na području Letovanića, Žažine, Petrinje i Sunjskog Selišta. Na sva ugrožena područja poslani su pripadnici Hrvatske vojske.

Izvanredne mjere zaštite proglašene su i u Hrvatskoj Kostajnici u kojoj je izmjeren vodostaj rijeke Une 429 cm. Nedavne povijesne poplave na području Dvora nisu zaboravljene niti su brojne obitelji dobile naknadu za štete od polava, a Una i Sana čiji vodostaj raste četiri do pet centimetara na sat ponovo pokazuju svoju snagu. U sudaru sa riječicom Žirovac koja protiče Dvorom sa Unom i Sanom Žirovac plavi naselje Matijevići i u njemu su ugroženi stambeni objekti.

Vodostaj Une izmjeren u Struzi Banskoj iznosi 500 cm, cesta od Hrvatske Kostajnice do Dvora je zatvorena, a očekuje se porast vodostaja.

Lokalno stanovništvo zajedno sa kriznim stožerom strahuje i očekuju novi val iz susjedne BIH, vreća i ljudi na terenu imamo dovoljno, ali smo u manjku sa pumpama za ispumpavanje vode u odnosu na potrebe – govori nam zamjenik načelnika i zapovjednik kriznog stožera Dvora Franjo Juranović.

 

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: