Izložba „Boja Vukovara“ u sklopu Dana srpske kulture

Piše: O. R. / P-portal.net

Izložba „Boja Vukovara“ bit će otvorena od 1. do 11. jula u Preradovićevoj 21. u Zagrebu

Boja Vukovara

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta poziva na otvorenje izložbe „Boja Vukovara“ koje će se održati sutra, 1. jula 2021. u 19 sati u Preradovićevoj 21. u Zagrebu.

Likovna kolonija „Boja Vukovara“ održava se povodom proslave „Dana kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“. Izložba slikara vukovarske kolonije „Boja Vukovara“ okuplja radove dvadesetak autora iz Osijeka, Vukovara, Darde, Negoslavaca, Vrbasa, Tenje, Tuzle, Slatine, Suhopolja i Bačke Palanke.

SKD Prosvjeta i Pododbor SKD Prosvjeta Vukovar organiziraju ovu retrospektivnu izložbu, a izbor radova iz 2020. i 2019. godine pripremio je autor izložbe Milenko Živković koji će o iskustvu rada u likovnoj koloniji govoriti na otvorenju izložbe. U programu otvorenja izložbe sudjeluju recitatori, članovi Vukovarskog pododbora Milica Šarčević i Uroš Antić.

Izložba će biti otvorena do 11. jula 2021.
radnim danom od 17 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati

Iz pogovora Milenka Živkovića

Od samog početka likovnih susreta koji smo započeli davne 1995. godine oduvek je skup slikara donosio radosti okupljanja i druženja.U njemu su učestvovali svi kapaciteti sa kojima smo raspolagali. Sa nama su rado bili pesnici, recitatori,karikaturisti brojni muzičari. Jedna od njih, Živka Komlenac napisala je i predivnu pesmu „Dobrodošlica Vukovara“ čiji jedan deo i objavljujemo.

Šta je draž likovnih kolonija?

Domaćin kolonije daje slikarsku slobodu izbora teme, tehnike a slikar se potrudi da stvori lep umetnički sadržaj na koji može biti ponosan. Ponekad to ide a ponekad svi ćutimo, žao nam slikara.Neizvesnost započete borbe prekidaju kolege koje od srca, savetom pa i kistom pomažu da slika odene svoje odelo.

Vukovarski pododbor ima pravo bogatsvo umetničkih slika koje su kod nas nastajale i koje čuvamo u skromnim uslovima ali stalno činimo dodatne napore da pronađemo optimalno rešenje novog prostora-galerije, kako bi ispoštovali našu obavezu datu slikarima da ćemo čuvati i izlagati njihovu decu.

U dogovoru sa rukovodstvom SKD Prosvjeta organizujemo retrospektivu jednog dela izabranih slika sa kolonija Boja Vukovara, 2019 i 2020 godine.

Slikama dominira apstrakcija koja ima svoje poruke i traži dodatno vreme ali vam pruža i veće zadovoljstvo vodeći vas u vlastite snove koje sami nikad ne biste dosanjali. Kod Miroslava Odavića osećamo neslućenu radost života a Ivica Bačak nas podseća na lepotu rađanja novoga dana. Ivona Matoušek u kompozicijama morskih mena voli život i govori kako je svaki dan u životu jedinstven i neponovlji. Ponavljati treba samo dobra dela. Ljiljana Babić je pronašla sreću u apstraktnoj figuraciju i hvala joj na tome što je svoje slikarastvo vratila na crtež. U pejzažu su pokazali svoje slikarsko umeće: Enisa Pilavdžić, Gordana Čurig, Ivan Tomić, Nevenko Letić, Đorđe Stanisavljević. Ekspresija Dunava, Stjepana Juriše vodi nas unutar sveta-prirode koja nas posmatra. Koloristički pejzaž Davora Rose, zanatski savršen u kontrastu nestvarnih boja vodi nas u drugi svet bez obaveze da nas iz njega i vrati. Dragan Simić Beli kao i Davor vodi nas u svoj „svet“, samo njegov je Plavi a naš je običan. Ljiljana Nedeljkov slika cveće pokretima kista i špahle te motiv čini življim nego što je i u prirodi. To oku godi ali se i ne buni. I oko ume da voli.

Miroslav Pavlović nas je iznenadio sjajnom figuracijom lika konja urađen špahlom dok smo na njegovo ikonopisanje već odavno navikli. Jelena Lazić ne mora ništa da objašnjava, sve govori njena slika. Slobodan Stojković zna kako da napravi dobru sliku i to je sa Grčkim Manastirom i potvrdio. Svetlana Miladić slikarica naive, odvela nas je u svoj zavičaj a Milan Šola nas je svojom slikom podsetio na nesrećnu svakodnevnicu savremenog čoveka.

Slike koje izlažemo pripadaju različitim slikarima, različitim tehnikama i pripadaju različitim slikarskim pravcima. Sve je različito i sve je lepo što smo i hteli od samog početka.“


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: