Ispred vukovarske Tehničke škole otkriven spomenik Nikoli Tesli

Piše: P-portal.net

Ispred Tehničke škole Nikole Tesle u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje svečano je otkriven spomenik Nikoli Tesli, rad akademskog kipara Pere Jelisića iz Zagreba. Govoreći o životu i djelu Nikole …

Ispred Tehničke škole Nikole Tesle u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje svečano je otkriven spomenik Nikoli Tesli, rad akademskog kipara Pere Jelisića iz Zagreba.

Govoreći o životu i djelu Nikole Tesle, akademik Vladimir Paar istaknuo je kako ga nije zanimalo bogatstvo koje je mogao steći zahvaljujući svojim pronalascima te da mu je ponajprije bio cilj da njegovi izumi pronađu primjenu.

“Svojim istraživanjima Tesla je prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici, kao što su rendgenske zrake, elektron, kozmičke zrake, akceleratori čestica”, rekao je akademik Paar, dodajući kako su, nažalost, priznanja vezana za ta otkrića, poput Nobelovih nagrada, pripala nekim drugim znanstvenicima, a ne Tesli.

“Jelisićev Nikola Tesla ranjivo je umjetničko biće koje komunicira sa svemirom”, ocijenio je akademik Paar i podsjetio da je 1956. godine međunarodna SI jedinica za magnetsku indukciju nazvana Tesla te je on jedini znanstvenik 20. stoljeća po kojemu je neka fizikalna jedinica dobila ime.

Akademski kipar Pero Jelisić, koji je dobar dio umjetničkog opusa posvetio Tesli, poručio je Vukovarcima da je postavljanjem spomenika Nikoli Tesli ispred Tehničke škole u Vikovar stigao “veliki građanin svijeta i postao Vukovarac”.

Spomenik Nikoli Tesli, visok 2,3 metra i napravljen od aluminija, otkrio je najbolji učenik vukovarske Tehničke škole Siniša Komaroni.

“Ova skulptura odaje dojam vizionarstva i inovativnosti, a s druge strane i skromnosti Nikole Tesle te svjedoči da su umjetnost, znanosti i sva vrsta kreativnosti područja koje nemaju nikakve granice među sobom”, rekla je nakon svečanog otkrivanja spomenika ministrica Andrea Zlatar-Violić.

Na svečanosti su bili i predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj, te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

 

Izvor: Culturenet.hr

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: