Humanitarni nogometni turnir u Zagrebu

Piše: Tatjana Dragičević

Baš u vrijeme legendarne Kutije šibica, u nedjelju, 2. decembra održan je malonogometni humanitarni turnir u dvorani Srpske pravoslavne opšte gimnazije Katarine Kantakuzine Branković u Zagrebu, čije je korištenje nesebično …

Baš u vrijeme legendarne Kutije šibica, u nedjelju, 2. decembra održan je malonogometni humanitarni turnir u dvorani Srpske pravoslavne opšte gimnazije Katarine Kantakuzine Branković u Zagrebu, čije je korištenje nesebično omogućila Crkvena Opština Zagreb.

Za razliku od Kutije šibica koja datira još od 1970. godine, ovaj je turnir održan prvi put, što ga na drugačiji način čini posebnim. Ovo je, dakle, prvi turnir kojeg je organiziralo novoosnovano Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj uz pomoć Srpskog narodnog vijeća, Zajedničkog vijeća općina, Srpskog privrednog društva Privrednik te uz pomoć angažiranih pojedinaca u srpskoj zajednici.

Osim toga, poseban je zato što je humanitarnog karaktera jer je novac od kotizacija išao u prilog humanitarne akcije „Čitav krov-siguran dom“. Da podsjetimo, u oktobru ove godine Srpsko narodno vijeće pokrenulo je ovu akciju radi izgradnje krova i drugih radova na kući porodice Bogunović – samohranog oca s četvero maloljetne djece iz Karina Gornjeg.

„Upravo zbog svog humanitarnog karaktera ovaj turnir ima veliko značenje jer se pokazalo da pokušavamo pomoći našim sunarodnjacima koji su, nažalost, u lošoj materijalnoj situaciji” – ističe predsjednik Društva Milan Martinović.

Na turniru je sudjelovalo osam malonogometnih ekipa iz različitih krajeva Hrvatske sastavljenih od različitih generacija. U gostima su igrali MNK „Bata“ iz Borova i Vukovara, NK „Petrova Gora“, NK „Gomirje“, ekipa „Reakcija“ iz Vukovara, ekipa VSNM-a Grada Pakraca. Kao domaćini predstavile su se ekipe Srpske pravoslavne gimnazije (SPOG) i SNV-a.

Ta regionalna i međugeneracijska obilježja ovog turnira, također, doprinose njegovoj posebnosti.

U sportskom aspektu ovog turnira sve su ekipe ozbiljno shvatile svoj zadatak, te su se do kraja predano borile za naslov. Konačnu pobjedu očekivano su i zasluženo odnijeli „profesionalci“ MNK „Bata“ iz Borova i Vukovara, drugo mjesto osvojila je borbena ekipa „Reakcija“, također iz Vukovara. Bronca je pripala vrijednoj i dobro posloženoj ekipi VSNM-a Grada Pakraca.

Iako je tek prvi turnir, maksimalno se težilo profesionalnosti pa je tako pehar za najboljeg strijelca dobio Meljankić Anto, zabivši čak 11 golova za pakračku ekipu. Pehar namijenjen najboljem igraču dodijeljen je Vitomiru Vulentiću iz „Reakcije“, a pehar za najboljeg golmana ponio je u Gomirje Nikola Trbović.

Kada je turnir završen, ekipe, gledatelji i organizatori turnira nisu se odmah uputili kućama, već su nastavili druženje uz zakusku i čašicu razgovora što je još jedna potvrda integrativnog kapaciteta sportskih dešavanja i njihovog značaja za svaku, a pogotovo našu manjinsku zajednicu.

Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj započelo je s radom na zdravim osnovama, potvrdio je to Martinović, te je najavio da se u budućnosti u Društvo mora uključiti što više sportskih klubova.

„Moraju se isplanirati pripreme za nogometnu reprezentaciju, koja će sudjelovati na Europeadi 2020. Također, trebaju se osmisliti mehanizmi pomoći sportskim klubovima, pri čemu posebnu pažnju valja posvetiti Dalmaciji“ – zaključio je Martinović.

Nesumnjivo je da Društvo čeka veliki posao, koji će vjerujemo, baš kao što je ovaj turnir pokazao, uspješno odigrati.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: