Gospić vraća spomenik Nikoli Tesli, ali na neugledniju lokaciju

Piše: P-portal.net

Spomenik Nikoli Tesli u Gospiću bio je postavljen na središnjem istoimenom gradskom trgu sve do 1992. godine, kada je miniran. Sada taj napadno ideološki redizajniran trg nosi naziv Stjepana Radića, ...

Spomenik Nikoli Tesli u Gospiću bio je postavljen na središnjem istoimenom gradskom trgu sve do 1992. godine, kada je miniran. Sada taj napadno ideološki redizajniran trg nosi naziv Stjepana Radića, a u središnjem dijelu nalazi se fontana Vile Velebita.

I pored toga što su se sve stranke u Saboru jednoglasno složile da se 10. srpanj proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle, od vraćanja spomenika na staru lokaciju neće biti ništa.

Gradsko vijeće Gospića odlučilo je da se spomenik Nikoli Tesli vrati u Gospić, ali na novu lokaciju, ispred Kulturno-informativnog centra (KIC). Protiv nove lokacije glasali su vijećnici SDP-a, među njima i Nikola Maras.

– Cijeli je slučaj previše ispolitiziran i treba prestati s tim zbog općeg dobra. Ratna događanja 1990-ih dovela su do uništavanja spomenika Nikoli Tesli, što je bio sramotan čin, koji je trebalo davno osuditi i spomenik vratiti na staro mjesto. Tesla je bio stanovnik planete Zemlje, a tko nema svijest o tome, teško mu se može pomoći. Tesla je život posvetio općem dobru. Nije bježao od identiteta, a isto tako izdigao se srcem i znanjem iznad svih okvira i zadužio cijeli svijet – smatra Maras.

Odljevi brončanog spomenika Tesle, rad poznatog kipara Frane Kršinića, postavljeni su 1963. ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, 1976. na slapovima Nijagare i 1981. na središnjem gospićkom trgu. Posljednjih nekoliko godina, nakon izlijevanja novog primjerka u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, spomenik skuplja prašinu u skladištu Akademije, čekajući na Gospić, gdje se datum njegovog postavljanja još ne zna.

– Nova lokacija ispred KIC-a možda i nije tako loša, jer će se tamo nalaziti velika gradska knjižnica s popratnim kulturnim sadržajima. Međutim, veći je problem što ta lokacija u Budačkoj ulici nema dovoljno velik smještajni kapacitet. Turisti će obilaziti spomenik, jer će biti u neposrednoj blizini ceste i vozila. Također, nekoliko stotina metara iznad iste lokacije već postoji bista Nikole Tesle ispred Srednje škole Gospić. No najvažnijim od svega smatram simboliku i značaj Tesle, koji zavređuju staru lokaciju na glavnom Trgu Stjepana Radića, uz koji postoji čak i Ulica Nikole Tesle, u kojoj živi sadašnji gradonačelnik Petar Krmpotić (HDZ) – kaže Nikola Maras.

Arheologinja Tatjana Kolak iz Muzeja Like u Gospiću misli da je KIC odgovarajuće mjesto za spomenik.

– Spomenik nije potrebno vraćati na nekadašnje mjesto, jer je centralni trg u Gospiću od tada doživio određene promjene i sada nije zahvalan za poziciju spomenika, koji je i nekoć na njemu pregrandiozno izgledao – smatra ona.

– Nevraćanje Teslina spomenika na staro mjesto posljedica je nedostatka političke volje. Iako odgovori uglavnom idu u pravcu da bi Teslin spomenik na centralnom trgu narušio sadašnje njegovo koncepcijsko rješenje, mislim da bi za tako nešto struka mogla naći zadovoljavajuće rješenje, a da pritom nikoga ne zakine. Međutim, bojim se da ono vučje vrijeme još uvijek nije u potpunosti iza nas – kaže ličko-senjski dožupan Nikola Lalić (SDSS). Po njemu, osnovni razlog nevraćanja spomenika jest onaj zbog kojeg je i srušen – naučnikova nacionalnost.
– Čaršijske priče kažu da je netko primijetio da Tesla drži knjigu s tri prsta. Takva su bila vremena, kada se, nažalost, mnogo štošta takvog primjećivalo. No mislim da se svi Gospićani zasigurno nisu odrekli Tesle, pa makar oficijelni Gospić to i učinio – zaključuje Lalić.

Autor teksta: Mirna Jasić

Izvor: SNV


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: