Dan nacionalnih manjina Zagreba u centralnom parku

Piše: P-portal.net

Ni kiša koja je skoro cijelo vrijeme pljuštala različitim intenzitetom nije uspjela značajno smanjiti entuzijazam učesnika programa i publike na obilježavanju Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba održanom u parku Zrinjevac. …

Ni kiša koja je skoro cijelo vrijeme pljuštala različitim intenzitetom nije uspjela značajno smanjiti entuzijazam učesnika programa i publike na obilježavanju Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba održanom u parku Zrinjevac.

Manifestacija u organizaciji Koordinacije nacionalnih manjina grada Zagreba, zadnje dvije godine se pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića održava na Zrinjevcu.

Okupila je KUD-ove i umjetničke ansamble 18 manjina koliko ih djeluje u Zagrebu, koji su predstavili tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i muzičko stvaralaštvo, poeziju i izdavačku aktivnost. Došla je i brojna publika, među kojima i turisti koji su sa zanimanjem prolazili prostorom ispred paviljona gdje su nastupali predstavnici manjina, te su mogli uživati u gastronomskim ponudama skoro svake od manjina.

Predstavnici srpske manjine – VSNM grada Zagreba i SKD “Prosvjeta” ove su godine prednost dali duhovnoj hrani – “Novostima”, časopisima “Prosvjeti” i “Bijeloj pčeli” i drugim izdanjima srpskih institucija koja su, kako se to kaže, išla kao alva.

– Novosti koje smo donijeli na početku priredbe nestale su vrlo brzo, pa smo donosili dodatne primjerke za koje su ljudi pokazali interes. Trebalo bi nastaviti s takvom praksom jer se svaka manjina na taj način dobro predstavlja, pogotovo ako je jezik kojim se služi razumljiv većini ljudi, rekao je član SKD “Prosvjete” Stojan Latinović koji je dežurao na štandu, dok su njegovi kolege iz folklorne sekcije pododbora “Prosvjete” pod vodstvom Nade Komljenović i Mladena Petrića, svojim nastupom završili skup i razgalili prisutne koji su im odgovorili aplauzom i bodrenjem.

Sam početak obilježila su obraćanja zamjenice gradonačelnika Zagreba Vesne Kusin i predsjednika Koordinacije Zoltana Balaža Pirija.

– Grad Zagreb uvijek podržava nacionalne manjine, uvijek im je na dispoziciji i pomaže im koliko može u njihovom kulturnom ali i drugom djelovanju, rekla je Vesna Kusin, naglašavajući da su nacionalne manjine veliko bogatstvo. U izjavi novinarima ona se osvrnula i na odnos prema manjinama u svjetlu smanjenja sredstava iz poreza na dohodak iz kojih se financira grad.

– Grad Zagreb će se prema manjinama odnositi prema onome s koliko će sredstava raspolagati. Ako sredstva budu umanjena svi ćemo jednako podnijeti taj teret. Nacionalne manjine neće biti stavljene u zapećak, rekla je.

Da su manjine kulturno bogatstvo pokazala je i revija nošnji – od Bugara i Bošnjaka do Rusa i Srba defilirale su nošnje svih boja i krojeva koje pokazuju bogatstvo prošlosti i tradicije naroda koje obilježavaju. Bogatstvo je pokazano i u nastupima, od plesova do svirke i pjevanja, s tim da su neke manjine ipak odustale od učešća u tom dijelu manifestacije. Ali od gastronomske ponude nitko nije odustao, pa su štandovi bili ispunjeni delicijama, a pojedine nacionalne manjine bile su i kreativnije. Mađari su osim slatkih, slanih kolača i medenjaka pripremili i sekelji gulaš koji se krčkao u kotlu.

– Pripremili smo 400 porcija i pokazalo se da ga je bilo premalo, rekao je Petar Sekereš, predsjednik mađarskog gradskog manjinskog vijeća koji se sav oznojio od muke i napora da sve postavi i organizira. Gulaš se mogao zaliti pivom s češkog i njemačkog štanda, a žestica je bilo od klasične “šljivke” i loze do makedonske mastike ili slovačke borovičke. Ali najveća je bila ponuda slastica i kolača, u čemu uz su veliku konkurenciju prednjačili Makedonci i Bošnjaci.

– Odrasli su pripremali brojne vrste kolača i pita, dok sam ja radila hurmašice, rekla je Aida Rakanović koja je sad krenula u sedmi razred osnovne škole u pauzi između podjele kolača. Velika gužva vladala je kod štanda židovske manjine gdje se nudila košer hrana, kao i na ruskom štandu gdje su se nudile slatke i slane delicije, od kojih se dio može kupiti i u nacionalnom dućanu u centru grada. Ali najbitnije je da je na Zrinjevcu vladala atmosfera sloge i zajedništva na koju nisu uticala ni svjetska zbivanja, pa su, bar između štandova, bile sklonjene sve barijere. Jedino se nije moglo uticati na kišu koja je bila krivac i za pomicanje termina s polovine juna na sredinu septembra, ali nažalost, bez boljeg rezultata.

 

Izvor: SNV


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: