Pančevački dvojac „Buč Kesidi“ spreman za pet koncerata u Zagrebu

Piše: Maša Samardžija

Ovo je prvi put od 80-ih godina prošlog stoljeća i kultne serije koncerata grupe Azra u Kulušiću da će jedan bend nastupati više od tri dana zaredom

Naslovna fotografija: Promo, autor: LAA

Kada bend iz Pančeva sa pet uzastopnih koncerata u Zagrebu, od kojih su tri već rasprodana, glatko opravda status regionalnih zvijezda, velika je to vijest za regionalnu scenu. To potvrđuje i da su „Buč Kesidi“ njeno najznačajnije novo ime, a i da se publika u pandemijskim sezonama sa premalo koncerata uželjela svirki. Petodnevni koncertni serijal, koji je mnoge odmah podsjetio na onaj sedmodnevni Azrin prije ravno četrdeset godina u zagrebačkom klubu Kulušić zabilježen na trostrukom live albumu Ravno do dna, počinje 24. i završava 29. rujna, a mjesto radnje je dvorište Akademije likovnih umjetnosti u Ilici 85.

O kultnom statusu i slavi pančevskog indie dvojca Buč Kesidi možda najbolje govori komentar legendarnog rock kritičara Žikice Simića koji je nakon nedavnog rasprodanog koncerta na beogradskom Kalemegdanu ustvrdio da je rock’n’roll živ i zdrav, a energiju i entuzijazam publike usporedio s onima na koncertima Elvisa Presleyja ili Beatlesa.

Foto: Marko Ristić

Rasprodani koncerti i opčinjena publika koja pjeva u sav glas, milijunski pregledi na YouTubeu i kritika koja hvali i glazbu i tekstove nazivajući pjesme himnama generacije, pokazuju da su Zoran Zarubica na bubnjevima i vokalu i Luka Racić na gitari i vokalu, ljevoruku disko pop-rock electro boy bend duo kako sebe nazivaju, prave regionalne zvijezde.

Foto: Marko Ristić

Njihov drugi album ‘Euforija’ uvršten je na top ljestvice najboljih godišnjih albuma, objavljen je i na ekspresno rasprodanom vinilu, a bend je snimio i koncertni film Euforija uživo koji nas u formi ekraniziranog koncerta sa zanimljivim zapletom vraća u epohu šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Ovoga ljeta to filmsko-glazbeno ostvarenje predstavljeno je publici regionalnom turnejom po Cinestar kinima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a bend je prije neki dan objavio spot za singl „Nebitna“ s njihovog prvog albuma, koji je isječak iz koncertnog filma i daje uvid u to filmsko-glazbeno iskustvo.

Sudeći prema pet uzastopnih koncerata, tri rasprodana i dva za koja još ima nešto ulaznica, euforija je zahvatila i Zagreb. Petodnevna koncertna euforija događa se od 24. do 29. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Ilici 85. Biti će to prvi put od legendarnih sedam Azrinih uzastopnih nastupa u Kulušiću u listopadu 1981. da će neki bend u Zagrebu nastupiti više od tri dana zaredom. Hoće li petodnevna zagrebačka svirka po uzoru na Azrin trostruki live album biti u epohi YouTubea zabilježena na koncertnom albumu, nije zasad poznato.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: