Briga za našu budućnost

Piše: P-portal.net

«Privrednik» organizirao svoju Treću donatorsku večeru u Zagrebu U Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji «Kantakuzina Katarina Branković» u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića održana je 14. decembra …

«Privrednik» organizirao svoju Treću donatorsku večeru u Zagrebu

U Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji «Kantakuzina Katarina Branković» u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića održana je 14. decembra Treća donatorska večera Srpskog privrednog društva «Privrednik». Sav prihod od večere namijenjen je stipendiranju nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

«Hrvatska treba biti zemlja suživota, gdje se može i treba živjeti zajedno. U takvu Hrvatsku treba vjerovati i kao takva ima zagarantiranu budućnost», tim se pozdravnim riječima predsjednik Josipović obratio uzvanicima i gostima «Privrednikove» donatorske večere i tom prilikom odao priznanje «Privredniku» na važnom i plemenitom poslu koji provodi u pomaganju kod školovanja nadarene a siromašne djece i omladine.

Donatorskoj večeri pored predsjednika Republike Josipovića prisustvovali su među drugima uglednicima i uzvanicima i mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Jovan sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkvene opštine zagrebačke, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić kao izaslanica ministra Željka Jovanovića, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ambasador Republike Srbije u Zagrebu Stanimir Vukićević, župan Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, potpedsjednik Privredne komore Srbije Saša Vlaisavljević kao i mnogi drugi gosti iz javnog i kulturnog života Zagreba, mnogi poduzetnici i poslovni ljudi. Večeri je prisustvovalo preko 120 gostiju koji su kupnjom karte donirali u fond «Vladimir Matijević» 250 kuna za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Mitropolit Jovan u pozdravnom govoru istakao je da «briga za generacije koje će biti naša budućnost zaslužuje svaku pohvalu» i dodao da «Privrednik» nastavlja ono što su u Zagrebu krajem 19. stoljeća započeli naši slavni preci.

Predsjednik «Privrednika» Nikola Lunić podsjetio je na misiju “Privrednika” u pomaganju kod školovanja nadarenim učenicima i studentima iz povratničkih krajeva kojima bi bez «Privrednikove» pomoći neizvjesnost bila budućnost. Govoreći o «Privrednikovim» stipendistima Lunić je naglasio: «Njihovi su roditelji sve donedavno bili izbjeglice. Njihove su kuće sve donedavno bile porušene. Njihovi roditelji i danas su na rubu siromaštva. Bez posla, bez mogućnosti poštenog rada. I što je najvažnije bez mogućnosti da ispune svoju roditeljsku dužnost: da osiguraju svojoj djeci mogućnost da se školuju i obrazuju. Ali naši stipendisti imaju snove. Imaju svoje nade. Pomozimo im da ih ostvare.» O velikom interesu za stipendiranje govori i činjenica da se na «Privrednikovim» natječajima za stipendiranje javi preko 300 učenika i studenata uglavnom iz povratničkih sredina, svi do jednoga  zbog svoga uspjeha u školovanju i socijalnog statusa trebaju «Privrednikovu» pomoć.

Tokom večere uz prigodni zabavni program omogućena je i kupovina umjetničkih slika poznatih slikara koji su svoja djela donirali u svrhu stipendiranja učenika i studenata..

«Privrednik» je do sada preko fonda «Vladimir Matijević» stipendirao 135 učenika i studenata, dok je četvoro odličnih studenata stipendirano preko Fonda «Ivana Vujnović». «Privrednik» je i za tekuću školsku/akademsku godinu proveo natječaje za oba fonda.

 

Govor Nikole Lunića, predsjednika Srpskog privrednog društva «Privrednik» na Donatorskoj večeri:

Dame i gospodo, uvaženi gosti, poštovani donatori, dragi prijatelji,

Srpsko privredno društvo «Privrednik» ove godine organizira svoju 3. donatorsku večeru kojom prikupljamo sredstva za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Većina naših učenika i studenata, naših stipendista, potječe s povratničkih područja u Republici Hrvatskoj. Ne trebam posebno govoriti da je siromaštvo njihova svakodnevnica (za to imamo bezbrojne potvrde u dokumentaciji koju prilažu prilikom natječaja za stipendiranje). Neizvjesnost je njihova budućnost. Ali oni imaju svoje snove. Imaju svoje nade. Unatoč tome što su njihove kuće sve donedavno bile porušene. Njihovi su roditelji sve donedavno bili izbjeglice. Njihovi roditelji su i danas na rubu siromaštva. Bez posla, bez mogućnosti poštenog rada. I što je najvažnije bez mogućnosti da ispune svoju roditeljsku dužnost: da osiguraju svojoj djeci mogućnost da se školuju i obrazuju. Nismo samo mi u «Privredniku» uočili taj problem. On je tako očit da nema čovjeka koji ga ne vidi i o njemu ne govori. Ali ono pred čim smo začuđeni je nerješavanje tog problema. Koliko je samo uzalud, na sebične interese potrošeno sredstava!!! Koliko je samo sredstava potrošeno za hranjenje liderskih sujeta. A život se na ta povratnička područja nije vratio. Nitko ne može reći – ja nisam kriv, ali najodgovorniji i najkrivlji su oni koji, pozivajući se na te roditelje i na tu djecu, grade svoje karijere, lagodne živote i nije ih briga.

Dragi prijatelji, oprostite na možda oštrim riječima, ali kada je fond «Vladimir Matijević» prazan, kada mi očajnički pokušavamo prikupiti minimum sredstava da «Privrednik» i njegova misija opstanu, onda ćete me vjerujem i razumjeti. Pojedini ljudi, «Privrednikovi» donatori, do sada su u ovu svrhu više uplatili nego nažalost neke srpske organizacije koje imaju više milijunske budžete. I to treba otvoreno reći. Naš svijetli primjer je dr. Nevenka Ljubić koja preko našeg fonda «Ivana Vujnović» stipendira već treću generaciju izvrsnih studenata. Mi tako nastavljamo preko dr. Ljubić kao i preko mnogih drugih naših donatora ono što je prije nešto više od 115 godina okupilo u Zagrebu ljude sličnog senzibiliteta našem s jedinim ciljem da pomognu siromašnu djecu iz tada krajiških također siromašnih i zapuštenih područja.

Ta akcija je bila tako grandiozna da je za četrdesetak godina odškolovano preko 40.000 siromašne djece za razne zanate i trgovinu. Time je «Privrednik» zajedno sa sličnim društvima kao što su HKD «Napredak» i Hrvatski radiša pomogao u transformaciji našeg tada pretežno ruralnog društva u urbano i moderno. Ti su ljudi svoju teško zarađenu imovinu ostavili «Privredniku» samo za jednu svrhu pomoći kod školovanja siromašne djece. «Privrednik» je tako bio vlasnik ogromne imovine u centru Zagreba, u Daruvaru, Pakracu, Vinkovcima, Rijeci, Splitu… Nažalost bešćutne vlasti nakon Drugog svjetskog rata konfisciraju svu «Privrednikovu» imovinu, a «Privrednikov» rad potpuno zamire. Obnovili smo rad 1993. godine u Zagrebu. Godišnje u prosjeku stipendiramo pedesetak učenika i studenata. Na naše natječaje godišnje se javi preko 300 opravdanih zahtjeva za stipendiranjem.

Nažalost, treba kazati da ni država sve do sada nije vratila bespravno oduzetu «Privrednikovu» imovinu iako nema nikakvog opravdanog razloga da to ne učini. Jer su svu tu imovinu «Privrednikovi» osnivači i aktivisti ostavili isključivo za školovanje siromašne djece i omladine. No unatoč svemu vjerujemo u dobre namjere i sigurni smo da će «Privrednik» živjeti i da će mu se omogućiti da provodi svoju plemenitu misiju.

Na kraju koristim priliku da se zahvalim predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću što ova naša nastojanja prepoznaje i daje im svesrdnu podršku. Zahvaljujem se i Njegovom Visokom Preosveštenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom gospodinu Jovanu na podršci «Privredniku» kao i svim sveštenicima SPCO Zagreb koji su nam pomogli i omogućili da se ova večera održi u prostorima Srpske pravoslane opće gimnazije «Kantakuzina K. Branković». I naravno svim vama poštovani donatori koji ste ovdje i koji ste kupnjom  ulaznice i simbolično podržali «Privrednikovu» ideju kao i svim onim bezbrojnim donatorima koji nisu večeras s nama, a koji svojim donacijama šalju poruku da čovjek nije otok i da vrijedi pomagati.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: