Boljšoj festival u Drvengradu

Piše: Jelena Jovanović

U etno selu Drvengrad, na Mokroj Gori, od 15-17. jula održava se jedinstveni Boljšoj festival – festival klasične ruske muzike, čiji su glavni protagonisti mladi muzički talenti iz Srbije, Republike …

U etno selu Drvengrad, na Mokroj Gori, od 15-17. jula održava se jedinstveni Boljšoj festival – festival klasične ruske muzike, čiji su glavni protagonisti mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Festival je pre četiri godine pokrenuo Emir Kusturica, a glavni pokrovitelj manifestacije je kompanija Gaspromnjeft. Najavljujući ovogodišnji Boljšoj festival, Sanja Lubardić, PR Gaspromnjefta, je istakla:

– Boljšoj festival je deo programa Rodni gradovi, kojim kompanija Gaspromnjeft nastoji da poboljša kvalitet života u regionima u kojima posluje. Cilj festivala je podrška mladim talentovanim muzičarima koji kroz javne nastupe i učenje od velikana današnje muzičke scene razvijaju svoj talenat i stiču afirmaciju u umetničkoj sferi.

Festival je najavio i njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica. – U svetu se danas sve zasniva na kvantitetu, a mi insistiramo na kvalitetu. Veći deo života danas se ne odvija u realnosti, nego u fikciji i potpuno je svejedno da li će na jednom trgu biti 300.000 ljudi ili će ih biti 300, jer posle toga, sve to dolazi u ruke sedme sile čiji rad se prenosi društvenim mrežama.

Ove godine će se više od 100 mladih muzičara takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku. O najboljima će odlučiti žiri koji čine proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum, profesor Zoran Komadina i dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Ljiljana Nestorovska.

[pullquote class=”full”]

O Drvengradu

Drvengrad je izgrađen za potrebe snimanja filma Emira Kusturice Život je čudo nedaleko od železničke stanice na pruzi uzanog koloseka, koja je nekada povezivala Beograd i Dubrovnik. U centralnom delu gradića se nalazi trg Nikole Tesle, čije je glavno zdanje crkva Svetog Save, a grad ima ukupno oko 50 kuća. Sve ulice i objekti nose posebna imena, vezana za poznate ličnosti. Tu su ulica Novaka Đokovića, ulica Maradone, zdanje bioskopa Stenli Kubrika, trg Nikite Mihalkova, kuća Dostojevskog… U bajkovitoj atmosferi Drvengrada se od 2008. godine, svakog januara, održava se i zanimljiv filmski i muzički festival – Kustendorf.

[/pullquote]

 

boljsoj1Festival je 15. Jula otvoren nastupom tenora Zorana Todorovića i simfonijskog orkestra Boljšoj. Međunarodno priznati lirski tenor koji je prvi put nastupao u Mećavniku, je u dugoj karijeri imao nastupe u Bavarskoj državnoj operi, Berlinskoj državnoj operi, Holandskoj operi, Kraljevskoj operi u Briselu, Bečkoj državnoj operi, u postavkama u Marseju, Tuluzu, Londonu, Berlinu, na scenama San Franciska, Los Anđelesa, Tokija…

Do kraja trodnevnog festivala publika će imati priliku da vidi i nastup jermenskog violončeliste Nareka Haknazarajana. On je pobednik najprestižnijeg svetskog muzičkog takmičenja P. I. Čajkovski, ima 27 godina i velika je svetska zvezda klasične muzike. Do sada je nastupao u koncertnim dvoranama širom sveta – u Koncertgebou u Amsterdamu, Sali Plejel u Parizu, Vigmor holu, Koncerthausu u Berlinu, Filharmoniji iz Esena, Koncerthausu u Beču, Odži Holu u Tokiju, Karnegi holu u Njujorku…

Pored Haknazarajana, u revijalnom delu Boljšoj festivala će nastupiti još jedna velika zvezda klasične muzike – srpski violinista Nemanja Radulović koji živi i radi u Parizu.

On je na Boljšoj festivalu nastupao i prošle godine, a ove godine će, pored solističkog koncerta, održati i majstorsku radionicu sa takmičarima festivala.

Majstorske radionice su novitet na Boljšoj festivalu. Ove godine će ih održati i Zoran Todorović, Narek Haknazarajan kao i pijanista Jurij Rozum.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: