Bašta, veseo

Piše: Jelena Jovanović

U Bajinoj Bašti održan deveti festival kratkog filma

U prelepom gradiću Bajinoj Bašti nadomak planine Tare ove godine je održan deveti filmski Bašta festival. Radi se o festivalu koji promoviše mlade domaće i internacionalne autore stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima. Festival je održan od 30. juna do 3. jula, kada je predstavljeno mnoštvo zanimljivih filmova koji su okupili brojnu publiku. Ovaj jedinstveni festival pre devet godina pokrenuli su glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić. U razgovoru za P-portal Maja Šuša se priseća samih početaka.

– Moj kolega sa klase Jovan Jelisavčić je iz Bajine Bašte. On nas je često vodio u svoj gradić, u koji smo se svi zaljubili. Čarobna priroda, divni ljudi, fenomenalna energija koja ide od razdraganog ludila do lagane čaršijske nonšalancije. U našim razgovorima upoređivali smo moje detinjstvo u Beogradu sa Jovanovim u gradiću gde nema redovnog bioskopskog i pozorišnog repertoara. On je oduvek imao potrebu da nešto uradi za svoje mesto, da pokaže njegov pun potencijal, pa smo postepeno definisali šta bi to moglo da bude. Kako smo tada kao studenti najviše snimali kratke filmove, došli smo na ideju da napravimo festival koji bi u fokus stavio baš tu formu i mlade autore i glumce – govori Maja Šuša i dodaje da je Bašta fest od samog početka doživeo pozitivan prijem, i kod publike i kod mladih filmskih stvaralaca.

– Od starta se desila jedna mala eksplozija, nekako su glas o festivalu i fotke na mrežama brzo preneli ljudi koji su bili na njemu. Naravno, bio je manji nego što je danas, rastao je i razvijao se iz godine u godinu, i što se tiče našeg iskustva i organizacije i što se tiče publike. Ali ono što je suština Bašta festa – njegova snažna energija – to je od samog početka bilo prisutno – kaže.

Bašta fest
Maja Šuša na Bašta festu

Kod organizacije festivala uvek je bilo najteže sa finansijama, a najlakše sa idejama.

– Nama nikad nije manjkalo ideja i ruku da se stvari realizuju. Trudili smo se da osluškujemo publiku, svake godine smo isprobavali nešto novo, dozvoljavali sebi da odustajemo od stvari, ako vidimo da ne funkcionišu. Cele godine pričamo, osmišljavamo, maštamo, samo je važno da u svemu tome budemo koliko-toliko realni. Jovan je uvek tu da spusti loptu i racionalizuje svaki moj novi vatromet u planu – dodaje Maja.

Bašta fest je postao veoma značajan za mnoge mlade filmske autore.

– Meni je uvek puno srce kada podele sa nama koliko im je važno što im se film prikazuje tu, kada dobiju svoje prve nagrade baš na Bašti. Predivno je što sa tim ljudima i mi rastemo i razvijamo se, i oni se vraćaju na festival sa novim kratkim filmovima, kao mentori na radionicama, članovi žirija, sa debitantskim filmovima koji zatvaraju festival. Autora je stvarno mnogo, ne znam kako bih mogla nekoga da izdvojim, ali evo možda od srpskih reditelja i rediteljki mogu da spomenem da mi je mnogo drago što smo imali filmove Milice Tomović, Stefana Đorđevića, Nikole Stojanovića, Marka Đorđevića… – ističe Maja.

Na ovogodišnjem Bašta festu prikazano je 25 filmova iz 15 zemalja.

– Od berlinskog pobednika, filmova koji su bili u Kanu, Roterdamu, imali smo i studentske filmove, svetske i domaće premijere i stvarno puno autora i ekipa koje su posetile festival. Zatvorio ga je debitantski film Ivana Bakrača “Posle zime” – govori Maja.

Bašta fest

Nagrađeni su snažni autorski filmovi, kao što su makedonski “Severni pol” Marije Apčevske, belgijski “Atomska porodica” Fostin Krespi, “Naš prvi pokušaj” hrvatske rediteljke Sare Grgurić i “Krotki” srpskog reditelja Jovana Dimoskog. Filmovi su tematski fokusirani na pitanja odrastanja, pronalaženja svog mesta u svetu, savladavanja prepreka koje odrasli život postavlja, kao i potrage za identitetom, srećom i slobodom.

Festival je tokom godina postao prepoznatljiv i po dobrom provodu i zabavi.

– Standardno je da su na Bašti dobre žurke. Тo je jedan važan deo programa koji privlači i lokalnu publiku i onu koja dolazi iz drugih gradova. Tu je naše tradicionalno Čola veče, kada se desi jedno malo čudo od ljubavi i euforije, i stvarno je taj događaj specifičan. Naši Stefan i Šone koji puštaju muziku prave genijalne mikseve i uvek nas iznenade sa onim što pripreme. I jedna posebna lepota ovogodišnjeg muzičkog programa bio je koncert benda Koi Koi. Oni su toliko fenomenalni uživo, volela bih da ih slušam svaki dan. Stvarno su podelili jedno čarobno veče sa nama – ističe Maja, koja je već uvelike u mašti i razmišljanju o narednom jubilarnom, desetom Bašta festu.

Ove godine žiri festivala u sastavu Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb film festivala iz Hrvatske, dodelio je sledeće nagrade: “Zlatnu imaginaciju” za najbolji film dobiо је “Severni pol” Marije Apčevske (Severna Makedonija, Srbija), “Zlatna interpretacija” za najbolju žensku ulogu dodeljenja je glumici Katrin Grožan za ulogu Adel u filmu “Atomska porodica” Fostin Krespi iz Belgije, a za najbolju mušku ulogu glumcu Luki Mineliju za ulogu u istom filmu. Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu filma “Krotki” reditelja Jovana Dimoskog (Srbija). Regionalnu nagradu “Zlatna vizualizacija” za najbolju kameru dobio je Ivan Idžojtić za fotografiju u filmu “Naš prvi pokušaj” rediteljke i scenaristkinje Sare Grgurić.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: