Badnje veče u Zagrebu

Piše: P-portal.net

Badnje veče 2023. u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

U večernjim satima na Badnji dan, u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, vladika marčanski Sava uz sasluženje sveštenika i đakona Sabornog hrama služio je praznično Božićno večernje bogosluženje.

„Hristos se nije rodio ni u svili i kadifi, niti u slavnom Rimu, drevnom Jerusalimu, ili nekom drugom velikom centru ondašnjega svijeta, već u jednom od najmanjih i najneznatnijih judejskih sela – u Vitlejemu gdje nije bilo mjesta za njega, pa se rodio u pećini, mračnoj i hladnoj. To nam govori da nema izabranog, unaprijed odabranog naroda niti čovjeka koji će biti spašen“, rekao je vladika Sava.

U bogosluženju je učestvovao veliki broj pravoslavnih vjernika Zagreba i okoline koji je ispunio hram, portu i trg oko hrama.

„Neka Božić bude praznik našeg identiteta jer identitet svih nas je Hristos. I ako je naš identitet ukorijenjen u Njemu, onda nema mjesta bilo kojoj vrsti straha, bola, agonije ili patnje, jer znamo da Hristos dolazi i rađa se radi svakoga od nas, da nas obnovi, da nas iscijeli, da nas izmiri sa samima sobom, ali i sa Gospodom”, rekao je vladika Sava.

Vjernicima su podijeljeni badnjaci, a druženje je nastavljeno na Cvjetnom trgu pred crkvom.

Fotografije: Jovica Drobnjak, Mitropolija zagrebačko-ljubljanska


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: