Podcast Pravo glasa: gost 7. epizode nove sezone bio je Danilo Šerbedžija

Piše: P-portal.net

Nakon uspješne prve dvije sezone podcasta „Pravo glasa“, P-portal nastavlja razgovore s istaknutim pojedincima i u trećoj sezoni.

U novoj epizodi podcasta „Pravo glasa“ gostovao je Danilo Šerbedžija, filmski režiser i profesor filozofije i starogrčkog. On je u razgovoru s novinarom Sašom Kosanovićem govorio o svom novom filmu koji će uskoro imati premijeru, filmu o Draženu Petroviću.

„Dražen je meni bio idol, zbog njega sam počeo da igram košarku. Nisam razmišljao o tome koliko hrabrosti je potrebno upustiti se u snimanje filma o njemu, ali to je veliki izazov i velika odgovornost prema svima koji su Dražena voljeli i vole, i naravno prema njegovoj obitelji i prijateljima“, kaže Šerbedžija.

„Mene fascinira taj njegov karakter, odlučnost, želja za rušenjem rekorda, želja da bude što bolji, preskoči granice. Zapravo je kao mali imao ozbiljnih zdravstvenih problema s kukovima, čak su govorili da ne bi smio trenirati košarku, čak su ga zvali – Kamenko, nije mogao koš pogoditi, a uspio je postati pionir evropske košarke u SAD. Film ima neka pravila koja treba poštovati, to je fikcija, ovo nije dokumentarni film. Mi smo napravili veliku studiju njegovog karaktera, razgovarali smo s obitelji i s najbližim prijateljima, ali ipak će na kraju pisati – Inspirirano životom Dražena Petrovića.“

U nastavku razgovora Danilo Šerbedžija govorio je o suvremenoj TV i filmskoj produkciji, o kinima i današnjim navikama ljudi da idu u kino, o stanju u kulturi, budžetu koji se za nju izdvaja, o umjetnosti kao korektivu društva, ali i o pitanju identiteta.

„Ja sam ponosan i na svoje hrvatsko poreklo preko majke i na srpsko poreklo preko oca, Hrvatska je moja domovina, a što sam, hoćemo matematički računati? Građanin Grada Zagreba, hajdukovac… Ja sam ja, imam svoje društvo, volim prema onome kakav je čovjek, a ne što si, ko si. To brojanje krvnih zrnaca samo kod nas još postoji…“

Podcast Pravo glasa možete slušati premijerno ponedjeljkom u 12 sati na Radio Privredniku (ovdje), kao i u repriznim terminima vikendom.

Podcast možete poslušati i na platformi SoundCloud, kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: