Podcast Pravo glasa: gošća 6. epizode nove sezone bila je Jelena Milić

Piše: P-portal.net

Nakon uspješne prve dvije sezone podcasta „Pravo glasa“, P-portal nastavlja razgovore s istaknutim pojedincima i u trećoj sezoni.

U novoj epizodi podcasta „Pravo glasa“ gostovala je ambasadorica Republike Srbije u Zagrebu Jelena Milić. Nakon skoro dvije godine svog mandata u Zagrebu, ona je u razgovoru s novinarom Sašom Kosanovićem govorila o hrvatsko-srpskim odnosima, o neriješenim pitanjima između ove dvije zemlje, uključujući povijesne traume od Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata, neriješenu granicu na Dunavu, sređivanje katastarskih knjiga, pitanje nestalih.

„U Hrvatskoj se stvorilo mišljenje, i mislim da su za to delom odgovorni i hrvatski zvaničnici, da su svi nestali etnički Hrvati. Nije tako, skoro polovina su u stvari etnički Srbi koji su stradali u Bljesku i Oluji i drugim poprištima kao civili“, rekla je Milić.

Osvrnula se i na svoje iskustvo rada na povratku izbjeglih tokom 90-ih godina, kao i na svoje viđenje karaktera rata.

„U jednom od intervjua u Politici pre desetak godina ocenila sam da je za mene Oluja bila zajednički zločinački poduhvat Amerikanaca, Srba i Hrvata i nisam mnogo promenila taj svoj stav.“

U nastavku razgovora govorila je o dvostrukim aršinima hrvatske javnosti i diplomatije kad je Srbija u pitanju, o Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije.

„Pokušavam da predstavim Srbiju sa svim svojim problemima ili greškama koje ima, ali i sa dobrim stvarima koje radi, da probijem tu organizovanu mantru da se Srbija gleda samo kroz Srbiju 90-ih, a ne kao Srbija 2024. Volela bih da bude manje skepse oko toga da li je Srbija posvećena svom evropskom putu. Srbija nije uradila ništa da ugrozi svoj evropski put, koji je uslovljen i rezultatom pregovora između Beograda i Prištine u skoro nemogućim uslovima očitog masovnog kršenja osnovnih ljudskih prava, fizičkih napada, Kurtijevog režima. Pokušavamo i dalje mirnim diplomatskim putem, ne izlazimo ni iz okvira dijaloga niti se povlačimo, ali nije jednostavno.“

Podcast Pravo glasa možete slušati premijerno ponedjeljkom u 12 sati na Radio Privredniku (ovdje), kao i u repriznim terminima vikendom.

Podcast možete poslušati i na platformi SoundCloud, kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: