Podcast Pravo glasa: gost 4. epizode nove sezone bio je Anto Nobilo

Piše: P-portal.net

Nakon uspješne prve dvije sezone podcasta „Pravo glasa“, P-portal nastavlja razgovore s istaknutim pojedincima i u trećoj sezoni.
U četvrtoj epizodi podcasta Pravo glasa gostovao je odvjetnik Anto Nobilo.

Prije 39 godina započelo je suđenje ministru unutarnjih poslova Nezavisne Države Hrvatske Andriji Artukoviću, potpisniku rasnih zakona i brojnih mjera koje su se odnosile na Srbe u NDH. Anto Nobilo tada je bio mladi tužilac u Zagrebu. U podcastu Pravo glasa, koji je vodio novinar Saša Kosanović, odvjetnik Anto Nobilo govorio je o svojim sjećanjima na to važno suđenje koje je privuklo pažnju svjetske javnosti.

„Artuković je bio supotpisnik rasnih zakona s Pavelićem, a rasni zakoni su temelj za Jasenovac, za progone… Ti zločini nisu bili eksces, nego ih je država proizvela kao dio sistema i to ljudi zaboravljaju. Jedna uredba sa zakonskom snagom je bila da Srbi i Židovi ne mogu živjeti sjeverno od linije Ilica – Trg bana Jelačića – Vlaška, i na temelju toga su selili ljude iz kuća. Postojao je i zakon o zabrani ćirilice, postojala je zabrana rada Srpske pravoslavne crkve. Pavelić je rekao da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu preseliti u Srbiju, a jednu pokatoličiti. Postojao je zakon koji je regulirao prelazak na katoličanstvo“, rekao je Nobilo u podcastu Pravo glasa.

U nastavku razgovora govorio je i o ulozi Alojzija Stepinca. „Ni prelazak na katoličanstvo nije te ljude spasio, jer su mnogi i koji su prešli na katoličanstvo završili u logoru. Stepinac je, što se tiče Židova, intervenirao kod Pavelića za one koji su prešli na katoličanstvo da ne bi bili izloženi progonu, dakle, on se brinuo o svojoj pastvi, nije dalje od toga išao. Međutim, na kraju su i oni nastradali“.

Nobilo je govorio i tome zbog čega Artukoviću nije suđeno za genocid, o Ljubanu Jednaku, jedinom koji je preživjeo masakr u glinskoj crkvi, o njegovom svjedočenju i sudbini, ali i današnjim oblicima revizionizma i mnogim drugim temama.

Podcast Pravo glasa možete slušati premijerno ponedjeljkom u 12 sati na Radio Privredniku (ovdje), kao i u repriznim terminima vikendom.

Podcast možete poslušati i na platformi SoundCloud, kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: