60 godina od Andrićevog Nobela

Piše: O. R. / P-portal.net

Predavanje Đorđa Matića o Ivi Andriću

“Biti čovek, rođen bez svog znanja i bez svoje volje, bačen u okean postojanja. Morati plivati. Postojati. Nositi identitet. Izdržati atmosferski pritisak svega oko sebe, sve sudare, nepredvidljive i nepredviđene postupke svoje i tuđe, koji ponajčešće nisu po meri naših snaga. A povrh svega, treba još izdržati svoju misao o svemu tome. Ukratko: biti čovek.”
Ivo Andrić, 10.12.1961.

Uvodni tekst je citat iz govora pod nazivom O priči i pričanju koji je održao Ivo Andrić na dodjeli Nobelove nagrade za književnost 1961. godine u Stokholmu. Ivo Andrić je i dalje jedini književnik s našeg područja koji je dobio ovu prestižnu nagradu za književnost.

Šezdeset godina kasnije o tome zašto nas se (i) dalje tiče Ivo Andrić predavanje će održati pjesnik, esejista, romanopisac Đorđe Matić. U četvrtak, 9.12.2021. godine s početkom u 17 sati u dvorani biblioteke Prosvjeta u Zagrebu.

O priči i pričanju
U izvršavanju svojih visokih zadataka, Nobelov komitet Švedske akademije rešio je ovog puta da pisca jedne, kao što se kaže, male zemlje odlikuje Nobelovom nagradom koja, merena međunarodnim razmerama, znači visoko priznanje. Neka mi je dopušteno da, primajući to priznanje, kažem nekoliko reči o toj zemlji i dodam nekoliko opštih razmatranja u vezi sa pripovedačkim delom koje ste izvoleli nagraditi.
Moja domovina je zaista „mala zemlja među svetovima“, kako je rako jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore, i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona da svoj odgovarajući prilog. Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno ali iskreno da izrazim.

… nastavak na internetskim stranicama Zadužbine Ive Andrića.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: