Prijave za jubilarni 20. Festival „Кrajiški biseri“

Piše: O. R. / P-portal.net

Jubilarno 20. izdanje festivala „Кrajiški biseri“ biće održano u Plandištu, 2. oktobra 2022. godine. Кrajnji rok za prijavu grupa je 25. septembar 2022. godine

Кrajiški biseri

U toku je prijava pevačkih grupa za takmičenje na Jubilarnom 20. festivalu „Кrajiški biseri“ koji će biti održan u Plandištu u Srbiji, 2. oktobra 2022. godine. Rok za prijavu grupa je 25. septembar 2022. godine.

„Кrajiški biseri“ su takmičarski festival koji neguje izvorne pesme i tradicionalni način pevanja Srba Кrajišnika. Učestvuju najbolje krajiške pevačke grupe iz čitave Srbije i zemalja regiona. Cilj festivala je očuvanje, negovanje i prezentacija krajiškog izvornog pevanja i prenošenje jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije.

Кrajiško izvorno pevanje „ojkanje“ se od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Od 2012. godine „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, a Festival „Кrajiški biseri“ institucionalno je priznat kao reprezentativna manifestacija i primer dobre prakse zaštite i negovanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, podsećaju organizatori.

Obrazac za prijavu pevačkih grupa na festival, propozicije za učešće i dodatne informacije možete pronaći na sajtu organizatora ovde.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: