U sklopu programa NE ZABORAVLJAMO ZAVIČAJ – NAŠ KORDUN, Zavičajni klub Kordunaša petu godinu za redom u saradnji sa gradom – opštinom Zrenjanin i Udruženjem izbjeglica Zrenjanina organizovao je krajem jula gostovanje pedesetak mladih iz Republike Srbije na Kordunu i Baniji.

Ove godine mladi članovi KUD-a “Arsenije Teodorović” Perlez i KUD-a “Kolo” Melenci učestvovali su na „Večeri pjesme i igara“ u prepunoj sali Doma kulture u Vojniću.

KUD-oviNaKordunu_5

Uz predstavnike grada Zrenjanina Aleksandra Blanušu, Milana Mrkobradu i predsjednika ZKK-a Petra Šaulu, manifestaciju je otvorio predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Siniša Ljubojević, a prisustvovali su joj i predstavnici općine Vojnić Nikola Škrgić, Dragan Bjelivuk i predsjednik vojnićkog SNV-a Mile Knežević.

Tokom boravka na Kordunu, gosti su posjetili općinu Krnjak, koja je i prijateljski grad Zrenjaninu, te manastir Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom. Tom prilikom gosti su se upoznali s radom općine kao i životnim uslovima Srba – povratnika na ovo područje.

U razgovoru je posebno naglašena potreba i želјa za ostvarivanjem prisnije suradnje i skladniji suživot srpskog i hrvatskog naroda, kao i potreba bolje suradnje određenih organizacija općine Krnjak sa lokalnim zajednicama, organizacijama i udruženjima iz Republike Srbije, odnosno, gradom – opštinom Zrenjanin.

 

Izvor:Banija online

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email