Zagrebačka praizvedba kompozicija Vladana Desnice

Piše: O. R. / P-portal.net

Iako smo dosad bili upoznati prvenstveno s njegovim književnim radom, Vladan Desnica postsmrtno nam je otkrio još jedan talent – onaj kompozitorski.

U okviru „Desničinih susreta 2019.“, u ponedjeljak, 21. oktobra 2019., u punoj koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, održan je koncert i recital „Poezija glazbe i glazba poezije: Vladan Desnica, pjesnik i glazbenik“.

U muzičkom dijelu programa po prvi put su izvedene sve kompozicije Vladana Desnice do sada otkrivene u njegovoj ostavštini, njih ukupno sedam. Obradio ih je i pripremio za izvođenje Igor Šuljić, a izveli su ih pijanistica Vlasta Gyura, violinistica Lara Rimac, sopranistica Josipa Bilić i kontra tenor Marko Antolković.

Glumci Dubravka Carić Crnojević, Joško Ševo i Eugen Stjepan Višić predstavili su Desničinu poeziju iz zbirke „Slijepac na žalu“ u izboru sveučilišnog profesora Dušana Marinkovića.

„Desničine susrete 2019.“ zajednički organiziraju Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije te Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: