Podcast,Video

Vladimir Matijević, najveći srpski dobrotvor

Piše: P-portal.net

Po Matijevićevoj ideji i na njegovu inicijativu osnovano je Srpsko privredno društvo „Privrednik“ u Zagrebu, 1897. godine. Od osnivanja pa do svoje smrti bio je prvi potpredsjednik Društva

Vladimir Matijević je rođen 1854. godine u Gornjem Budačkom, pored Karlovca, na Kordunu u graničarskoj obitelji. Od oca Petra Matijevića, vojnika Vojne krajine i majke Jule, rođene Nović, iz Petrovaradina. Završio je realnu gimnaziju u Rakovcu, u blizini Karlovca, a poslije toga i Visoku trgovačku školu u Beču.

Kada je završio školovanje, zaposlio se u trgovačkoj radnji Gustava Sochera u Zagrebu, gdje je radio kao pripravnik, a zatim kao prokurist i trgovački putnik. Tu je u 27. godini postao partner, a kasnije i samostalni vlasnik. Pod Vladimirovim vodstvom tvrtka Socher’s Nachfolger je proširila obujam poslovanja i uvećala se nekoliko puta, a bila je i najveća u tom dijelu Austro-Ugarske. Vladimir Matijević oženio se Paulinom Lađević iz Karlovca, s kojom nije imao djece.

Značajan korak u njegovom životu je i osnivanje Srpske banke d.d. u Zagrebu, 1895. godine, koju je pokrenuo sa skupinom srpskih građana iz Hrvatske i Slavonije. Tu je kasnije postao predsjednik uprave i vodio je banku do svoje smrti. Pripojio joj je novosadski kreditni zavod i tako s mrežom poslovnica i štedionica stvorio respektabilnu financijsku instituciju u to vrijeme. Vladimir Matijević je, također, bio član uprave Narodne banke Kraljevine SHS, a između ostalog i član uprave Standard Oil-a, Rockefellerove naftne kompanije.

Po njegovoj ideji i na njegovu inicijativu osnovano je Srpsko privredno društvo „Privrednik“ u Zagrebu, 1897. godine. Od osnivanja pa do svoje smrti bio je prvi potpredsjednik Društva. Pored usmjeravanja i vođenja, Vladimir Matijević je značajna financijska sredstva donirao Društvu, i to 250.000 kruna do Prvog svjetskog rata, što odgovara današnjoj kupovnoj vrijednosti od 1,2 milijuna eura.

Vladimir Matijević umro je u 74. godini života od posljedica gripe, u Beogradu 1929. godine.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: