Važno je slušati sebe

Piše: Dragana Zečević / P-portal.net

U Vukovaru je 21. decembra otvorena prva samostalna izložba slika 17-godišnje Jelene Lazić. Predstavljanje radova mlade i perspektivne umetnice ujedno je prva izložba slika postavljena u Odjelu za mlade “Spajalica” …

U Vukovaru je 21. decembra otvorena prva samostalna izložba slika 17-godišnje Jelene Lazić. Predstavljanje radova mlade i perspektivne umetnice ujedno je prva izložba slika postavljena u Odjelu za mlade “Spajalica” Gradske knjižnice Vukovar, koji je otvoren u aprilu ove godine kao mesto susreta mladih, gde će posuđivati knjige, učiti i družiti se.

Mlada umetnica rođena je 12. aprila 2000. godine u Vukovaru, gde i živi. Osnovnu školu završila je u Negoslavcima. Trenutno pohađa četvrti razred prirodoslovno-matematičkog smera Gimnazije Vukovar.

– Izložena su 22 rada različitih dimenzija. Najveće slike su 50 puta 70, a najmanje pet puta deset centimetara. Svi radovi su rađeni tehnikom akrila. Oprobala sam se i u tehnikama ulja na platnu, akvarela i kolaža, ali je akril i dalje moja omiljena tehnika – priča Jelena, koju je oduvek zanimala umetnost.

Svoju kreativnost ispoljavala je kroz različite projekte, sve dok se pre dve godine nije počela intenzivno baviti slikarstvom.

– Izložba je naslovljena “Lutanja” upravo zbog raznih motiva i mog puta. Još uvek lutam i pronalazim se u raznim tehnikama i motivima – pojašnjava mlada autorka.

O motivima perspektivne umetnice, umetničkoj preokupaciji i doživljaju govore i naslovi slika: “Pogled s prozora”, “Čovek”, “Grm”, “Maltezer”, “Avatar”, “Papagaj”, “Dama s cigarom”, “Brodić”, “Kapljice” i drugi.

– Važno mi je mišljenje drugih ljudi, ali sam shvatila da je najvažnije da slušam sebe, svoje poteze, šta mislim da je dobro, šta treba popraviti, kako započeti sliku… Ova izložba prati moj razvojni put, jer je reč o radovima koji su nastali u poslednjih godinu dana. Neke radove nisam izložila, smatrala sam da nisu dovoljno dobri – kaže Jelena.

Za ovu vukovarsku učenicu, još devojčicu, velika je čast što su je pozvali iz Gradske knjižnice Vukovar da izloži svoje radove. Jelena je inače odlična učenica.

– U Gimnaziji smo samo prve dve godine imali likovni. Neću reći da sam zakinuta, ali mi je žao što nisam imala priliku više učiti o istoriji likovne umetnosti i arhitekturi. Planiram upisati arhitekturu i dizajn i tako spojiti svoje dve ljubavi, arhitekturu i matematiku – otkriva vukovarska gimnazijalka, koja pohađa nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A. Nastavak školovanja planira na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

– Volela bih se baviti dizajnom interijera, kako bih kuće i zgrade učinila što funkcionalnijim za život, što lepšim, jer i arhitektura je umetnost – dodaje Jelena.

Nekad se bavila i folklorom, ali je prevagnula ljubav prema slikarstvu.

– Dobila sam još jednu ponudu da izlažem, ali ne želim izlagati iste slike u drugom prostoru. Sad imam dosta obaveza vezano uz školu i pripreme za upis na fakultet. Nadam se da će biti još izložbi, da će se videti napredak i želja za napretkom kroz moje slike – želje su mlade Vukovarke.

A u svemu što bude radila imaće podršku svojih roditelja, Snežane i Vinka.

– Već u prvom razredu osnovne škole dete je osetilo želju i pokazalo volju da radi i slika i uključilo se u te aktivnosti. Kako je rasla, sve više je iskazivala ljubav i interes prema umetnosti. Odlaskom na izložbe pokazala je i znatiželju. Zanimala se za tehniku, crtaći pribor… Kao roditelji iskazali smo podršku toj njenoj želji. Podržavamo je i zahvaljujemo se Gradskoj knjižnici Vukovar – kaže Jelenin otac Vinko, inače politolog.

Snežana i Vinko ponosni su roditelji i studentkinje Milice, budućeg logopeda.

– Nema pritisaka i nekog moranja, deca treba sama da izaberu šta žele – dodaje Vinko.

Otvaranju prve samostalne izložbe slika Jelene Lazić prisustvovale su i njene drugarice iz razreda.

– Jelena je talentovana i kreativna. Uvek ima nove ideje. Ne ustručava se da zatraži savet od prijatelja. Dobra je učenica. Planira upisati arhitekturu, u čemu je svi podržavamo. Ova izložba je njen veliki uspeh, na čemu joj čestitam – kaže maturantkinja Tanja Svrabić iz Borova.

– Već četiri godine idemo zajedno u razred. Veoma smo povezani. Drago mi je zbog ovog uspeha, jer je okrenuta umetnosti. Vidi se veliki napredak u njenom radu. Često dolazimo u “Spajalicu” po knjige, a ovo je dobra prilika da se okupimo nekim drugim povodom – smatra Jelenina drugarica iz razreda Nikolina Savičić.

Podršku učenici iskazali su svojim dolaskom i profesori vukovarske Gimnazije.

– O Jeleni Lazić, kojoj predajem matematiku, mogu reći sve najbolje. Odlična učenica i kreativna osoba. Sve do trećeg razreda nisam znala da se bavi slikarstvom. Iznenadila sam se jer je dobra matematičarka, pa prosto nisam mogla povezati slikarstvo i matematiku. Drago mi je zbog njenog uspeha i verujem da će biti tako i u nastavku školovanja. Želim joj sve najbolje i da bude uspešna u svemu što radi – želje su Sandre Savičić, profesorke matematike u Gimnaziji Vukovar.

– Došao sam podržati Jelenu na njenoj prvoj izložbi. Nadam se da će ih biti još puno, jer je veoma talentovana – rekao nam je Jelenin razrednik Ognjen Vujović, profesor fizičke kulture.

Otvaranju njene prve samostalne izložbe prisustvovao je i Rado Bosić, predsednik Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.

– Prijatno sam iznenađen i radostan što je Jelena ove godine prvi put učestvovala na našoj 26. međunarodnoj likovnoj koloniji u Borovu i da večeras ima svoju prvu samostalnu izložbu. Raduju me mladi ljudi koji vole umetnost, jer tako pokazuju želju za stvaranjem i životom. Nadam se da će nastaviti s umetničkim radom i da će učestvovati i na našoj 27. koloniji iduće godine i biti još bolja u svom radu – kazao je Bosić.

Pored mlade autorke, uzbuđeni zbog prve izložbe slika u svom prostoru bili su i zaposlenici Odjela za mlade “Spajalica” Gradske knjižnice Vukovar.

– Zaista nam je velika čast što otvaramo prvu samostalnu izložbu mlade Jelene Lazić, vukovarske gimnazijalke koja je izuzetno talentovana. Želimo poticati umetnost i kreativnost mladih, što je jedan od ciljeva rada našeg odelenja – rekla je u izjavi za “Privrednik” knjižničarka Eleonora Đekić.

– U proteklih devet meseci imali smo veliki broj programa i dobru saradnju sa institucijama i udruženjima u gradu Vukovaru. Mladi su nam na prvom mestu. Želimo im omogućiti bogat kulturni život i da kvalitetno provode svoje slobodno vreme – navodi knjižničarka.

Izložba Jelene Lazić u Odjelu “Spajalica” Gradske knjižnice Vukovar biće otvorena do 15. januara 2018. godine.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: